Читај ми!

Почела берба малина

У шабачком крају спорадично је почела берба малина, која је ове године на мањим површинама него у претходним деценијама. Уз промењиве временске услове и велике температурне разлике, произвођачи у Србији брину што на на род додатно утиче и честа појава невремена уз обилне кише и град.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић разговарао је са представницима асоцијација удружења малинара и хладњачара, како би размотрили потенцијална решења за изазове са којима се суочавају све заинтересоване стране.

Министар Александар Мартиновић посетио је Ветеринарско специјалистички институт у Нишу, где је након састанка са руководством, отворио лабораторију за серолошка и бактериолошка испитивања. Лабораторија је отворена у циљу што прецизнијег утврђивања присуства узрочника заразних болести животиња, како на југоистоку, тако и на територији целе Републике Србије. Мартиновић је рекао да је лабораторија отворена у циљу што прецизнијег утврђивања присуства узрочника заразних болести животиња, како на југоистоку, тако и на територији целе Републике Србије.

У Србији се дуван највише производи у Срему, Мачви и Јужном Банату, а након 2 деценије, поново и на северу Војводине. Наш највећи прерађивач је ове сезоне Тибор Алмаши из места Мале Пијаце код Кањиже деценијама се бави производњом расада дувана. На свом газдинству је ове сезоне повећао површине под дуваном са 1,3 на три хектара. Дуго година на северу Бачке је на њивама доминирао узгој дувана сорте Вирџинија, док се сада потенцира уговарање узгоја „Берлеја".

У петак и суботу у швајцарском граду Цириху одржаће се фестивал вина и ракија из Србије и Републике Српске. Великим дистрибутерима, угоститељима и хотелијерима из тог дела Европе своја најквалитетнија вина и ракије понудиће 27 произвођача. Фестивал се одржава у хотелу Хилтон Шпрајтенбах, где су планирани и бројни пословни сусрети и дегустације.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије