Читај ми!

Видак Масловарић добитник књижевне награде „Марко Миљанов“

Како је први уредник и водитељ емисије „Доживети стоту“ Видак Масловарић поред новинарске, крчио песничку и прозну путању? Недавно је добио још једно признање – Међународну књижевну награду "Марко Миљанов" Удружења књижевника Црне Горе за 2023. годину, за роман “Непоменик”. Видак је аутор двадесетак збирки песама и романа. Познати је рецензент значајних литерарних остварења и потпредседник Удружења књижевника Србије. Овенчан је са око педесет књижевних награда. Данас ће бити наш гост и подсетити на време како је настала емисија „Доживети стоту“ и на свој књижевни опус.

Месец мај је традиционално посвећен борби против рака коже. Низом акција у неколико градова Србије Удружење пацијената оболелих од меланома (УПООМ) ће скренути пажњу на значај редовних дерматолошких прегледа како би се болест открила на време када је потпуно излечива. А колико је иновативна терапија довела до преокрета у лечењу ове болести сазнаћемо више од директора Удружења произвођача иновативних лекова ИНОВИА доктора Бојана Тркуље.

Лекари очних клиника Клиничког центра Србије и Војводине, и представници удружења пацијената „Боно Видо“, „Жута мрља“ и „Гледамо срцем“ прошлог викенда су у београдском Тржном центру „Delta City“ organizovali бесплатне очне прегледе. Акција под називом „Твоје очи те воле, узврати им љубав – прегледај се!“ имала је за циљ подизање свести људи о значају превентивних и контролних прегледа.

Из Светске здравствене организације упозоравају да више од две милијарде људи има неки облик оштећења вида, од којих би код половине оболелих та обољења могла бити спречена или лечена. У Србији више од 138.500 људи живи са неком очном болешћу. О значају ране дијагностике, о терапији и најчешћим обољењима ока за нашу емисију говори проф. др Дијана Рисимић, начелница Одељења васкуларних обољења ока, дијабетеса и болести макуле на Клиници за очне болести Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС).

О доступности терапији и о положају болесника са болестима ока сазнаћемо више и од Жане Шибул, председнице Удружења пацијената са офталмолошким обољењима „Боно Видо“. Указаће на то да сваку промену на очима не треба занемарити и да увек треба отићи лекару.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Петар Вукосављевић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Видак Масловарић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару