Читај ми!

Реприза

Дипломатски списи Растка Петровића

О Растку Петровићу зна се да је био песник, приповедач, драмски писац, романописац, књижевни и ликовни критичар. Био је и велики истраживач, познавалац и колекционар афричке, мексичке и индијанске примитивне уметности.

Растко Перовић (1898-1949) припадао је  првој генерацији српских модерниста и био синоним за темпераментну и неконвенционалну литературу. Његова књига песама "Откровење" најзначајније је дело српске поезије између два светска рата. Писао је и путописе с путовања у Африци и Америци, а о Првом светском рату у роману "Дан шести". Остала дела: роман "Бурлеска господина Перуна бога грома", лирска проза "Људи говоре", путопис "Африка", драма "Сибињанке". Растко Перовић (1898-1949) припадао је  првој генерацији српских модерниста и био синоним за темпераментну и неконвенционалну литературу. Његова књига песама "Откровење" најзначајније је дело српске поезије између два светска рата. Писао је и путописе с путовања у Африци и Америци, а о Првом светском рату у роману "Дан шести".

Остала дела: роман "Бурлеска господина Перуна бога грома", лирска проза "Људи говоре", путопис "Африка", драма "Сибињанке".  Ангажовање у дипломатији била је велика жеља и на крају професионална орјентација Растка Петровића. Тим, мање познатим делом његове личности дипломатског посленика, позабио се историчар Миладин Милошевић у књизи "Растко Петровић - Дипломатски списи". О тој књизи говоримо у вечерашњој емисији коју смо посветили овом нашем великом песнику. 

Аутор емисије: Богданка Живојиновић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије