Читај ми!

Утицај климатских промена на винарство

Јаке кише током априла изазвале су поплаве без преседана у деловима Русије, Казахстана, Уједињених Арапских Емирата и Омана, а онда су на ред дошле Кенија и Танзанија у Африци и јужноамеричке земље. Највише смо били запрепашћени поплављеним пустињским пространствима у Уједињеним Арапским Емиратима. Као и обично, овај екстремни климатски догадјај пропратиле су бројне теорије завере, до најневероватнијих претпоставки. Наука, медјутим, има врло једноставно и рационално објашњење за све што се догодило, а управо тим поводом саговорнк нам је Дарко Савић из Интитута за метеорологију Универзитета у Београду.

Метеоролози за наредне дане најављују осетније захладјење, али оно неће бити ни приближно оном које је захватило Србију око 20. априла, када је, због мраза, винова лоза претрпела велика оштећења. Стручњаци упозоравају да би оваке појаве, због климатских промена, у будућности могле да буду цешће. О перспективи виноградарства разговараћемо са професором Пољопривредног факултета у Београду, Зораном Пржићем,

Поводом обележавања два важна јубилеја: 190 година од рођења хемичара Дмитрија Ивановича Мендељејева и 155 година од открића и објављивања периодног система елемената, у Музеју науке и технике приредјена је интерактивна изложба „Хемијска тврђава“. Периодни систем хемијских елемената једно је од најзначајнијих научних открића 19. века, а ова поставка повод је да сазнамо више о његовом значају, као и раду чувеног научника. Гошће су нам ауторке изложбе, професорке Хемијског факултета, др Јасминка Королија и др Љуба Мандић.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.


 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара