Читај ми!

Хаљина од звука, лепршави крој

Велики грађевински подухват и у југословенским и у европским оквирима – градња Панчевачког моста, инспирисала је вођство Радио Београда на радиофонски подухват о коме се мало зна. Ево како је најављиван у програму: "Слушаоци Радио Београда и Радио Загреба имаће ретку прилику да чују репортажу из кесона Панчевачког моста. У самом кесону, око 16 метара испод корита Дунава, на панчевачкој обали, монтиран је микрофон и врше се већ опити за успешан пренос. Дан раније слушаоци могу чути стручно предавање о самоме грађењу моста и о кесонима." У кесону, пред микрофоном Радио Београда 25. априла 1930. године, тачно у подне, био је технички шеф емисионе станице Радио Београда, Фрањо Мозер.

“Плави аутомобил - велика сензација у Београду”, година је 1930, лето. Велики плави Сименс-Телефункен свирајући аутомобил крстари београдским улицама, и свира омиљене песме на опште задовољство грађанства. Изненађени појавом музике на улици, окрећу се грађани на све стране, тражећи погедом неку војну музику или који велики хор, али њихово је изненађење још веће кад угледају аутомобил који им се приближава с омиљеним звуцима. Радознали свет појављује се на прозорима, а деца неуморно трче за “путујућом музиком”. Поред преноса говора и музике, овај плави аутомобил, као права радио станица, могао је преносити и радио-концерте. А да чудо оновремено буде још веће, радио је и тамо где електрике није није морало бити, јер се сва потребна струја за његов рад добијала из његове сопствене централе. Београђани су се листом чудили, а Радио Београд је престоницом поносно приказивао своја прва репортажна кола.

У сарадњи са друштвом „Аеропут“ и Радио Београдом, Аеро клуб приредиће у недељу, 23. октобра 1932. године интересантну радио емисију из аероплана, који ће летети над Београдом и то у времену од 11.30 до 12 часова. Сви радио-аматери, пише лист „Време“ са већим пријемницима у земљи или детекторима у Београду, као и шетачи на Калемегдану, моћи ће да чују разговор између путника у авиону и београдске радио-станице, наређења пилоту са земље, команду, као и утиске које ће са авиона давати слушаоцима инжењер Ненад Миросављевић, члан управе Аеро клуба. Са господином Миросављевићем ће бити у авиону и шеф емисионе технике Радио Београда, Фрањо Мозер, а авионом типа Фокс-Мос пилотираће господин Никитин.

Емисиону радио-станицу у Београду не треба сматрати неком установом, која би била намењена искључиво имућнијим круговима у нашем народу. Напротив, као прометно средство првога реда радио-станица има да донесе практичне користи и најширим нашим народним слојевима и да их у дане одмора погодним програмом позабави и развесели - обавештавало је своје читаоце уредништво недељног илустрованог часописа Радио Београд, најављујући народна посела - прве забавне радијске емисије наше куће. Емитовала су се недељом после подне, од 15 до 17 часова, као комбинација говорних и музичких садржаја.

Трећу "Хаљину од звука", с поднасловом "Лепршави крој", поводом стоте годишњице Радио Београда, за "Госте из прошлости" скројили: аутор емисије, уредник и наратор Мирјана Блажић, глумац Синиша Убовић, организатор Милена Борчанин и мајстор тона Горан Ивковић. 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара