Читај ми!

реприза

Жене архитекте које су пре шест деценија пројектовале Аеродром „Београд“ у Сурчину

У репризном издању емисије ћемо емитовати репортажу о архитектама Софији Палигорић Ненадовић, Весни Матичевић, Душанки Менегело Аћимовић и Надежди Филипон Трбојевић добитницама награде „Јелисавета Начић“. Признање им је додељено за животно дело а за постигнућа у богатој каријери која промовише женско стваралаштво у архитектури. Душанка и Весна, данас у десетој деценији, говориће о данима када су пројектовале грандиозна здања у Југославији.

Пријатељице и колегинице од факултетских дана и првих професионалних ангажмана подстакнуте успесима мушких тимова, вредно су радиле на афирмацији жена у архитектури. Тако су, пре неколико година постале чланице новооснованог женског ауторског друштва ЖАД, а чланице су и Атељеа ЛИК. Веома младе, добиле су прилику да пројектују Пристанишну зграду Аеродрома „Београд" у Сурчину која је отворена 28. априла 1962. године. За тај неимарски подухват Софија, Весна, Душанка и Надежда добиле су и престижну Седмојулску награду.

У другом делу емисије ћемо разговарати са књижевницом и професорком у пензији Љубинком Шуковић. Недавно је објавила роман „Војникова срећа“, омаж своме оцу који приповеда о ратним временима из Великог и Другог светског рата. Иако је Љубинка цео живот посветила књигама и писаној речи овај, први роман, објавила је по одласку у пензију.

Радни век је провела као руководилац Документационо-информативне службе у Савезној скупштини Југославије и Библиотеке у том парламенту. Била је и секретар скупштинске Комисије за науку и технологију. Пензионерске дане проводи безбрижно са ћеркама, унуцима и праунуцима. А писањем и читањем испуњава сваки слободни тренутак.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Аеродром „Никола Тесла“ у Београду (Фото/РТС)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво