Читај ми!

Иран узвратио ударац - Израел на потезу?

Техеран је, као што је и најавио одговорио на израелски напад на конзулат Ирана у Дамаску. У ноћи између суботе и недеље, Иран је неколико стотина дронова, балистичких ракета и беспилотних летелица усмерио на војне циљеве на северу Израела. Исте ноћи је објавио и завршетак акције. О узроцима, ефектима и последицама овог сукоба разговарамо на почетку Магазина са историчарем Србољубом Пеовићем са Института за европске студије

Приштинске власти, после 13 година, на Косову и Метохији спроводе попис становништва, који ће трајати до 17. маја. Упркос огромним новчаним казнама, којима се из Приштине прети, Срби на северу покрајине и овај попис бојкотују, док су они који живе јужније, у потпуном албанском окружењу збуњени, уплашени и у недоумици да ли да приме пописивача или не. Истовремено, у четири општине на северу Косова и Метохије, грађани би 21. априла требало да изађу на биралишта и гласају за смену градоначелника. Док Приштина припрема изборе, Српска листа позвала је на бојкот. Шта Срби добијају или губе бојкотом пописа и сменом градоначелника, чему се могу надати, питамо програмског директора Центра за заступање демократске културе из Косовске Митровице Александра Рапајића.

Археолошки институт основан је 1947. године са идејом да се бави научним истраживањима, а недавно је, одлуком Владе Србије, постао установа од националног значаја. О даљим активностима и плановима Института, археологији као науци, интересантним детаљима и занимљивостима које она носи, али и о афирмацији наше земље кроз популаризацију археолоског блага Србије говори директор Археолошког института Снежана Голубовић.

У нашој рубрици „Из тонског архива“ овог понедељка чућете академика Дејана Медаковића, који за Радио Београда давне 1986-е говори о свом животу и школовању у Сремским Карловцима уочи Другог светског рата, о ратном периоду и раду Музеја кнеза Павла, данашњем Народном музеју у време окупације.

Прошле недеље, тачније 12-ог априла, у Вишеграду је обележен Дан руских добровољаца. Председник борачке организације републике српске Радан Остојић је тада рекао да је споменик који је њима подигнут у том граду симбол јунаштва и погибије за идеал слободе. На том скупу је био и Александр Кравченко, један од неколико стотина Руса који су се борили за одбрану Републике Српске. О томе какав је био његов животни пут који га је довео да се као војник придружи српској страни, са њим је разговарао наш колега Миленко Марковић.

Аутор: Ана Томашевић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво