Читај ми!

Драмски програм за децу

Владимир Андрић: „Женидба цврчка примаша”, други део

Владимир Андрић поиграо се са добро познатом причом о цврчку и мраву желећи да нам открије и нека поетска значења која се могу крити у овој прилично дидактичној причи. Његова драма почиње у зиму када се читаво мравље царство досађује јер су цело лето радили, док је цврчак свирао и уживао. Сада су им оставе пуне зимнице и они би радо видели цврчка како моли за храну. Да би разбили досаду, одлучују да организују свадбу на коју ће позвати цврчка да их разоноди и свира. Мрављи краљ је решио да уда своју врло размажену кћерку, мрављу принцезу, за постаријег и буцмастог мрављег кнеза кога занима само храна, али је богат па очекују да ће размаженој принцези с њим бити угодан живот. Ни постаријем мрављем кнезу није до женидбе, али мора да слуша цара. Као што је и договорено, на венчање позивају цврчка да би гости могли да плешу и да се добро забаве. Међутим, нису предвидели да ће се принцеза заљубити у цврчка, као и он у њу. Борећи се за своју срећу, двоје заљубљених спремају замку несуђеном младожењи, мрављем кнезу, како би и краљ увидео да је он непоправљив и да њега занима само храна те због тога није достојан принцезе. Замка успева и на крају се мравља принцеза удаје за цврчка, а њена дадиља и несуђени муж се зближавају јер их спаја заједничка страст према храни.

У драми играју: Слободан Алигрудић, Јелисавета Саблић, Божидар Стошић, Предраг Лаковић, Предраг Мики Манојловић, Радош Бајић, Љиљана Шљапић, Србољуб Милин, Синиша Ћопић, Љубивоје Тадић, Ненад Ћирић и Мирослав Павићевић

Редитељ верзије из 1981. године је Владимир Андрић, а тон-мајстор Зоран Јерковић. Редитељ ремастеризоване верзије је Зоран Рангелов. Тон-мајстор ремастеризоване верзије је Милан Филиповић.

Драма је ремастеризована у Студију 8 Радио Београда, априла 2023. године.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво