Читај ми!

Економска сарадња земаља Западног Балкана

Државе чланице ЕУ потврдиле су политички споразум о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан којим се региону нуди шест милијарди евра додатне финансијске помоћи у периоду од 2024. до 2027. године. Очекује се да ће се партнерима ЕУ на Западном Балкану обезбедити  до две милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у кредитима. Истовремено, Светска банка прогнозира економски раст у државама Западног Балкана од 3,2 одсто , док се даље повећање очекује 2025. године, чиме би се просек  економског раста у државама вратио на ниво пре пандемије.

Како ће се искористити финансијски подстицај од шест милијарди евра? Који критеријуми су били неопходни да би се даље подстакле реформе? Како привреде земаља Западног Балкана медјусобно сарадјују?

Гост емисије је Бојан Станић, заменик директора сектора за стратешка улагања у Привредној комори Србије.

Уредник је Оливера Симић Милошевић.


У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије