Читај ми!

На стотом рођендану Милице Филиповић

Пензионерка Милица Филиповић је пре три дана у Геронтолошком центру „Бежанијска коса“ у Београду, прославила стоти рођендан. Уз песму хора и оркестра бежанијског Дома за старе, на славље су јој стигли и ћерка Мирјана, унук и праунуци. Слављеница, стогодишња Милица, није крила осмех са лица. Замислила је жељу, дунула у свећице на торти  и поручила да је њена стота година само број. Верује да је дубоку старост доживела захваљући генетици, али и умерености, и позитивним мислима о животу и људима. 

Милица је живот провела веома активно. Радовала се малим стварима и сусретима са децом и пријатељима. Радила је у једној робној кући у Јагодини, где је и проживела већи део живота. Пре три године је стигла у Београд у Геронтолошки центар „Бежанијска коса“ да буде ближе својима – присећа се ћерка Мирјана Стојић, архитекта у пензији.

У првим минутима емисије ћемо пренети део атмосфере са Миличиног рођенданског славља. Поделиће са нама зрнца мудрости о прохујалим и будућим временима, а чућемо и како је стигла на „стазу дуговечности“.

А како живе корисници Геронтолошког центра „Бежанијска коса“ у Београду и да ли је долазак у дом за старе почетак бољег и креативнијег живота? Одговор ћемо потражити од  Андрије Максимовића (84), који се пре три месеца доселио на Бежанијску косу и, како каже, потпуно препородио.

Палата науке у Београду за посетиоце ће бити отворена у децембру ове године. Како је најављено, у овом здању ће се налазити стална поставка са више од 30 едукативних експоната који ће појаснити технологију, појаве у свемиру и природи, као и структуру људског бића. Представници Задужбине истичу значај сарадње са Електротехничким факултетом (ЕТФ) у Београду, чији ће професори и студенти располагати са 19 истраживачких центара у Палати науке. О овој Задужбини ће бити више речи и у нашој емисији.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Немања Кујунџић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница –  Милица Филиповић на прослави стотог рођендана (Фото/М. Стојадиновић)


Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво