Читај ми!

Инфлација у паду, камате непромењене

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 6,50 одсто. Како је саопштено, одлуку о задржавању референтне каматне стопе на истом нивоу девети месец заредом, пре свега су определили опадајући, али и даље повишени глобални инфлаторни притисци, актуелна средњорочна пројекција инфлације, као и присутна неизвесност у међународном окружењу по основу кретања цена енергената и примарних производа. Извршни одбор НБС очекује даље смањење инфлације и њен повратак у границе циља вероватно у мају ове године. Када ће грађани и привреда значајније остетити бенефите података о паду инфлације а када можемо да очекујемо и појефтињење кредита, питамо професора Економског факултета Љубодрага Савића.

Недавно је представљена публикација „Принудно просјачење – Анализа прописа и институционалне праксе“ у оквиру пројекта Просјачење – (не)видљива експлоатација око нас која се спроводи уз подршку Центра за истраживање и креирање политика и Министарства спољних послова Краљевине Норвешке. Независни консултант и аутор анализе Владан Јовановић оценио је да је тема просјачење неизбежно прича о неједнакости, експлоатацији и дубоким структурним разлозима за нечији положај у друштву који га дистанцира од важних животних ресурса. Указује и да су узроци просјачења поразно једноставни јер „ када би могли или умели да раде нешто друго, највероватније не би били упућени на просјачење“. О појави која је широко распрострањена у нашем друштву а која у себи садржи и елементе трговине људима разговарамо са аутором анализе Владаном Јовановићем.

Европски парламент усвојио је Пакт о азилу и миграцијама. Новим правилима предвиђени су брже испитивање захтева за азил, побољшана идентификација особа при доласку у земље чланице, обавезне провере безбедности, рањивости и здравља за особе које нерегуларно улазе у Унију, као и бољи заједнички одговор у кризним ситуацијама. Државе чланице могу да бирају између преузимања одговорности за подносиоце захтева за азил, давања финансијских доприноса или пружања оперативне подршке. Нови Пакт о азилу није задовољио ни десницу ни левицу у ЕП, а мађарски премијер Виктор Орбан одмах је поручио је да је реч „новм ексеру у ковчег Европске уније”. Да ли је ЕП новоусвојеним мерама унапредио политику азила или само озаконио постојећу праску и како ће се то одразити на нашу земљу? Саговорник Магазина је извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

Са вама, Јелена Видић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво