Читај ми!

Кошаре - у гротлу пакла 

На данашњи дан пре 25 година, 9.априла 1999. почела је копнена инвазија на Савезну Републику Југославију из правца Албаније. Удружени напад терористичке ОВК и регуларне албанске војске уз логистичку подршку НАТО-а почео је у рејону карауле Кошаре. Јуриш више хиљада непријатела одбило је 150 припадника, углавном граничара Војске Југославије. Упркос неповољним временским условима и надмоћи непријатеља и у људству и у техници, јединице Војске Југославије нису дозволиле већи копнени упад на територију земље.

Како би у потпуности одбранили државну границу ка Албанију команда је испланирала контраофанзиву која је предузета од 11.до 16.априла када је и дошло до стабилизације фронта. Борбе на Кошарама трајале су 67 дана, чак и по потписивању Војно-техничког споразума у Куманову 9.јуна 1999.године. Борбе су трајале до 14.јуна када је по потписаном споразуму започето повлачење јединица Војске Југославије из покрајине. За 67 дана на Кошарама је погинуло 108 припадника Војске Југославије. Њихова просечна старост била је 25 година, док је половина страдалих имала између 18 и 20 година. Већина погинулих били су војници на редовном одслужењу војног рока. Једина јединица која није имала губитке на Кошарама јесте Специјална јединица Џокери.

У одбрани земље учествовали су 53.гранични батаљон, 125.моторизована и 63. падобранска бригада, Војна полиција, делови 72.Специјалне и 549.моторизоване бригаде, као и део Приштинског корпуса Војске Југославије. Такође, значајну улогу у одбрани Југославије дали су и добровољци припадници интернационалног одреда.

Документарна емисија "Кошаре - у гротлу пакла" је хронолошка прича о херојској одбрани државне југословенско-албанске границе. Учествују: пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, поручник Војислав Перовић, један од оснивача Специјалне јединице Џокери која је имала врло значајну улогу на Кошарама. војник Иван Спасић из Специјалне јединице Џокери, Ката Церна, мајка погинулог војника Тибора Церне који је страдао на Маја Глави на Кошарама, Данило Васојевић, брат погинулог Ивана Васојевића, Бојан Димитријевић, некадашњи саветник у Министарству одбране 2003.и 2004. године.

Аутор документарне емисије је Александар Миливојевић.У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара