Читај ми!

Сахарски песак у Србији - утицај на здравље и временске прилике

Многе врсте рака излечиве су захваљујући напретку медицине и примени иновативних терапија. Велики пакет таквих терапија стиже ове године и у Србију. Прва испорука је већ стигла и један број пацијената је већ примио терапију. Више детаља сазнаћемо у разговору са директором Клинике за медикалну онкологију Института за онкологију и радиологију Србије, др Даворином Радосављевићем.

Јак и топао ветар донео је из Африке прошле седмице 180 хиљада тона песка. Стручњаци кажу да је реч о загадјујућој материји, али само по количини прашине. Занемарљиво је присуство ПМ честица, тако да ризика по здравље нема. Научници се, на другој страни, већ дуго баве испитивањем утицаја сахарског песка на временске прилике. Медју њима је и метеоролг Лука Илић из Центра за супер рачунаре у Барселони. Од њега ћемо сазнати до каквих се закључака дошло и на шта упућују кад је реч о интензитету и брзини климатских промена.

Највећу онлајн енциклопедију Википедију годишње посети близу две милијарде људи. Српско издање ушло је у "вики" породицу још у првој години постојања. И данас се озбиљно ради на селекцији и обогаћивању садржаја, а у циљу побољшања већ осми пут се организује локална конференција Википедијанаца и Викимедијанаца. Управо је у току позив за учешће и одобравање стипендија које би требало да покрију трошкове током ВИКИЛАЈВ конференције. Више детаља сазнаћемо у разговору са извршном директорком Иваном Маџаревић

Урдник и водитељ Оливера Стајић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво