Читај ми!

Послодавци у потрази за храбрим новим талентима

На недавно одржаној панел дискусији "Храбри нови таленат" изнети су бројни подаци који указују на неопходност бржег прилагођавања новим околностима на тржишту рада. Поред осталог, да све више изграђених професионалаца напушта матичне области и прелази у ИТ сектор. Истовремено чак 44 одсто инжењера у овој индустрији планира да се преоријентише на развој вештачке интелигенције. Посебно је указано да ће се до 2030. године неопходне вештине за многе послове променити за чак 65 одсто. Због убрзаних промена, готово половина компанија пријављује велике проблеме у проналажењу адекватног кадра. О новим тенденцијама на тржишту рада, и потреби да се редефинише схватање талента, за Магазин говори Јелена Костић, ХР Business Партнер у Axians Србија.

Данас је Светски дан Рома. Датум 8. април одабран је како би се обележио дан када су се представници ромске заједнице из бројних држава 1971. године састали у Лондону и договорили о изгледу ромске заставе, химне и да је једино име њихових припадника – Роми. Прославом Светског дана Рома слави се ромска култура и подиже свест о правима Рома широм света. У Магазину још једном подсећамо на важност признавања ромске заједнице као интегралног дела друштва и осигурања њиховог учешћа у процесима доношења одлука које директно утичу на њихов живот.

„Опште је познато да нема алтернативе за превенцију, али искуство медицинских радника показује да је готово залудно говорити о потреби промене животних навика док се не догоди нежељени кардиоваскуларни догађај“, наводи се у предговору књиге „Кардиологија-превентива, кроз 120 питања и одговора“, коју су писали бројни специјалисти кардиохирургије али и других области медицине који се баве незаразним болестима из Србије и Републике Српске. О књизи намењеној како лекарима тако и пацијентима, разговарамо са њеним уредником, др Бранком Белеслином, професором Медицинског факултета и начелником одељења за фунцкионалну дијагностику и хемодинамику Клинике за кардиологију КЦС.

Представићемо пројекат “Татамате“ који је реализовала „Кућа родних знања и политика“ уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, чији циљ је био сагледавање позиције оца у породичној заједници у актуелном тренутку. Саговороница је руководитељка пројекта Вишња Баћановић, социолошкиња и програмска директора организације „ Гендер Knowledge Хуб“.

А у рубрици "Из тонског архива", поводом сто година Радио Београда, чућете путопис из 1972. који је забележила југословенска књижевница и новинарка Културне редакције нашег радија, Нада Маринковић.

Са вама, Јелена Видић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво