Читај ми!

Душан Матић

Током 2024. године, у којој Радио Београд обележава 100 година постојања, у оквиру емисије ''Код два бела голуба'' сваког понедељка слушаћемо емисије које говоре о историји наше радио станице, и о људима који су стварали ту историју.

''Поезија је стара као човечанство и истовремено млада као и оно само што је младо непрекидно... Поезија је инструмент слободе, или није ништа...'' - записао је у једном тексту Душан Матић. По образовању филозоф, Матић је у свом стваралаштву прошао кроз надреалистичку, социјално-критичку и неомодернистичку фазу. Један је од покретача надреализма код нас, и један од тринаест оснивача београдске групе надреалиста. ''Поезија је стара као човечанство и истовремено млада као и оно само што је младо непрекидно... Поезија је инструмент слободе, или није ништа...'' - записао је у једном тексту Душан Матић. По образовању филозоф, Матић је у свом стваралаштву прошао кроз надреалистичку, социјално-критичку и неомодернистичку фазу. Један је од покретача надреализма код нас, и један од тринаест оснивача београдске групе надреалиста. 

Преживео је повлачење преко Албаније, школовао се у Паризу и Београду, радио као писар, професор гимназије и суплент. Хапшен је као припадник напредног покрета и кратко време био је затворен у логору на Бањици.  У периоду од 1944. до 1948. Душан Матић је био уредник у Радио Београду. Кратко време био је уредник у издавачкој кући ''Просвета'', а потом професор и директор Академије за позоришну уметност у Београду, уредник ''Књижевних новина'' и ''Књижевности''. Постао је ванредни а потом и редовни члан Српске академије наука и уметности.  О Матићевом раду у Литерарној редакцији Радио Београда оставио је писмени запис Миодраг Поповић. Неке реченице из тог записа ћемо чути у емисији. Чућемо и самог Душана Матића, и то делове интервјуа које су са нашим књижевником, за Радио Београд, начинили новинари Ирма Флис, 1959. и Владими Буњац, 1973. године.  

Душан Матић је пре свега, и надасве, био – песник. О Душану Матићу, песнику, есејисти, драмском писцу, преводиоцу и романсијеру, који је својим књижевним текстовима померио и проширио границе српске књижевности, говоримо у вечерашњој емисији ''Код два бела голуба''. 

Аутор емисије: Војислав Карановић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара