Читај ми!

Пензионерска дијаспора у Канади - активно до дубоке старости

Како живе канадски, а како српски пензионери у Отави? Колико о њима брине држава, а колико сваки сениор? Један од оснивача Удружења српских пензионера „Здраво и дуго дружење“ је Бранко Миљевић, професор хотелијерства у пензији. Данас нам долази у госте и разговараћемо о положају људи трећег доба у Канади и о његовом професионалном и књижевном путу од родне Баније до Квебека, где данас живи.

Проф. др Бранко Миљевић у Канади живи од 1970. године где је више од три деценије био професор на престижном „ Algonquin Collegu“ и тамо дочекао пензију. Веома је ангажован у Отави у окупљању наше дијаспоре. Као писац је познат по романима „Прекрштење“, „Крајина у души“ и „Винска лоза живи у нашој души“. Аутор је и великог броја стручних књига и уџбеника из области хотелијерства.

Рубрику за здравље смо издвојили за реуматоидни артритис. Зашто је важно да буде откривен на време како би се смањио ризик од трајног инвалидитета? Реч је о хроничној аутоимуној запаљенској болести са непредвидивим током од које у Србији болује око 35 хиљада људи, а од тежег облика болести седам ипо хиљада пацијената - упозорава доц. др Предраг Остојић, вршилац дужности директора Института за реуматологију у Београду.

Минуте за културу ћемо посветити родно сензитивном језику у оквиру Закона о родној равноправности чија примена почиње 1. јуна. Закон,између осталог, прописује да државни органи користе родно сензитивни језик "у називима радних места, положаја, звања и занимања", а на примену женских облика за професије и звања обавезује и медије. Овоме су се оштро успротивиле СПЦ, Матица српска и Одбор за стандардизацију српског језика САНУ. Представници ових институција су са два научна скупа у Народној библиотеци у Београду поручили да је увођење тзв. родно осетљивог језика противно Уставу и српској традицији.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Немања Кујунџић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – проф. др Бранко Миљевић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво