Читај ми!

Резолуција о геноциду у НДХ у најави

Двадесети век са много историјских оправдања можемо назвати веком ратова. Поред два светска, вођено је и безброј регионалних, локалних, дугих и исцрпљујућих сукоба. Срби су један од ретких народа који је преживео бар пет ратова и у њима тешко страдао. Претрпели су масовна цивилна страдања, посебно током Другог светског рата, када су по основу расних закона у НДХ масовно страдали обични људи.

У систему концентрационих логора усташке државе убијено је на стотине хиљада људи, жена и деце. Историографија и наша и страна, деценијама готово да се није ни бавила злочинима над Србима. Од пропасти Југославије, српска јавност покушава да предочи истину о злочинима у НДХ, али још увек о томе немамо праву представу, нити јасан и неподељен друштвени и политички однос.

Овог викенда крајишка удружења почињу прикупљање потписа за Резолуцију о геноциду над Србима, верницима СПЦ у НДХ, која би требало да буде поднета новој Скупштини на усвајање. На почетку емисије о томе говоре историчар, академик Василије Крестић и Славен Стевелић потпредседник Покрета Срба Крајишника.

Ко жели да се бави медицинским истраживањима, треба да узме у обзир годишња доба, писао је пре 25 векова “отац медицине” Хипократ. Полемике постоје ли метеоропате и метеоропатске тегобе међутим трају до данас. У којој мери смене годишњих доба, нагле промене времена, или ваздушног притиска утичу на наше здравље, кога најчешће погађају и има ли за то лека, питамо Данијелу Јефтић, лекара Хитне помоћи у Београду.

У Темишвару је ових дана у Савезу Срба у Румунији на позив српско- румунских писаца одржано књижевно вече песникиње, преводитељке, теоретицарке уметности Нине Живанчевић која живи у Паризу. Ово је била прилика за сусрет сусрет наших писаца, песника и публициста из Румуније. О свом књижевном путу и раду говоре Љубица Рајкић и Миодраг Обрадов.

Нада Петровић из Косовске Митровице својим резултатима надалеко је прославила, не само клуб за који тренира, већ и град из кога потиче, али и целу нашу земљу. Она је постигла изузетне резултате на државним и балканским првенствима, а светски је и европски првак у кик боксу. Необичан спорт за жене, али Нада спремно руши све предрасуде и трећу годину за редом је носилац титуле најбољег спортисте свог града – Косовске Митровице. О припремама за такмичења и плановима за будућност разговарала је са колегом Иваном Миљковићем.

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво