Читај ми!

Република Српска и Кристијан Шмит – ескалација сукоба око изборног закона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти на свим нивоима спроводи Републичка изборна комисија и одредила рок од седам дана за поништавање одлука високог представника Кристијана Шмита. Високи представник, кога Република Српска не признаје, претходно је саопштио одлуку о наметању Изборног закона БиХ, позивајући се на Бонска овлашћења. Скупштина РС тражи од Парламентарне скупштине БиХ да поништи Шмитове одлуке, а ако се то не испоштује од изабраних представника тражи да престану да одлучују на нивоу БиХ, а од политичких партија да напусте партнерство са странкама из Федерације. Такође, ако се Шмитове одлуке не пониште, РС ће се повући из свих споразума о војсци, индиректним порезима, из Високог судског и тужилачког савета БиХ. Председник Републике Српске Милорад Додик каже да самосталност Српске постаје све изгледнија.

Шта ће бити епилог актуелног сукоба Републике Српске и високог представника Кристијана Шмита? Због чега се у овом тренутку намеће изборни закон који води ка даљој централизацији власти у БиХ? Који западни кругови стоје иза одлука Кристијана Шмита и како ће Српска да одбрани своје интересе? Шта о изборном законодавству стоји у изворном Дејтону?

Гост емисије је проф. Ненад Кецмановић са Факултета политичких наука.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво