Читај ми!

Какав ће бити одговор Русије на терористички напад?

“Ово је напад на Русију. Терористи ће се суочити са одмаздом.” рекао је председник Владимир Путин у обраћању грађанима после терористичког напада на посетиоце концерта у дворани „Крокус сити хол” у коме је живот изгубило 137 особа а повређено је више од 150 људи. Убрзо после напада саопштено је да су сва четворица осумљичених за страни држављани. Званични Кијев одбацио је наводе о умешаности, а Исламска држава је преузела одговорност за напад. Чекају се резултати истраге и коначан закључак о томе ко стоји иза напада. Какав ће бити одговор Русије?Гост емисије је Слободан Самарџија, спољнополитички коментатор и бивши дописник „Политике“ из Москве.

 

У другом делу емисије разговарамо о употреби нуклеарне енергије.

У Бриселу је одржан први Самит о нуклеарној енергији на којем су светски лидери, међу којима и председник Србије разматрали значај нуклеарне енергије у решавању климатских промена и јачању енергетске безбедности. Усвојена је декларација која се бави питањима нуклеарне енергије. Председник Александар Вучић је поручио да је тај скуп веома важан за Србију и цео европски континент, јер нам је свима потребно више енергије како бисмо могли да остваримо веће стопе раста и да реализујемо велике планове у будућности. Иначе, у свету је активно 396 нуклеарки, а готово половина их је у Европи.

На каква решења Србија може да рачуна у будућности у коришћењу нуклеарне енергије? У коликом смо заостатку, с обзиром на мораторијум на градњу нуклеарки? Можемо ли да рачунамо на подршку земаља ЕУ како да се дође до већег броја малих модуларних реактора за употребу нуклеарне енергије? Колико је нуклеарна енергија важна за производњу струје у будућности?

Гост емисије је професор Миодраг Месаровић, члан одбора за енергетику САНУ.

Емисију уређују и воде Ивана Прибићевић и Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво