Читај ми!

„Елиминација туберкулозе - да ли је то достижна реалност?”

За најаву емисије, посудили смо наслов под којим је у Београду одржан научни симпозијум организован поводом Светског дана борбе против туберколозе који се обележава 24. марта сваке године у знак сећања на велико откриће Роберта Коха. Он је баш тог датума 1882. године открио бацил који је узрочник те опасне, заразне и некада широко распрострањене болести.Обуздавање њеног ширења почиње пре више од сто година, 1921. када је почела примена вакцине који су створили француски научници Калмет и Гуерин, код нас позната као бе-се-же вакцина која се добија одмах по рођењу, а лечење туберколозе напредује од 1946. када су створени за то посебни антибиотици. Међутим, болест позната и по скраћеници ТБЦ и даље је на другом месту међу најчешћим узрочницима смрти од инфективних болести (после смртних случајева услед ХИВ-а/сиде), а Светска здравствена организација ју је прогласила глобалном здравственом опасношћу 1993. године.

Зато је јавноздравствени надзор над туберкулозом, уз вакцине, темељ превенције те болести широм света. Поводом овогодишњег Светског дана борбе против туберкулозе, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио је редовни годишњи извештај о присуству болести у нашој земљи који је, између осталог, потврдио тренд који се у Србији већ дуже одржава - имамо ниску стопу оболелих, значајно нижу него у земљама Европске уније. Наша саговорница тим поводом биће др Маја Стошић, национални координатор за програм туберкулозе у Институту "Батут“.

Вашој пажњи ћемо посебно препоручити и репортажу о Дому за душевно оболела лица „1. октобар“ у Старом Лецу близу Пландишта који као установа социјалног старања постоји дуже од шест деценија. Од 750 становника колико има то банатско село, две трећине су оболели од шизофреније приспели из свих делова Србије, који ће до краја својих живота бити смештени у једном од пет домских павиљона и о којима ће се бринути 160 запослених. Да ли је одлука о оваквом виду збрињавања оболелих тамни вилајет, спасење или казна за њихове породице - чућете у причи Јелене Перендије Михајловић.

У "Магазину на Првом" и о:

- конкурсу "Ухвати идеју" за такмичење ученица завршних разреда основних школа крајем априла на овогодишњем Међународном дану девојчица у ИКТ секторту, које већ 14 година за редом оганизује Удружење пословних жена Србије,

- управо отвореној изложби „Петља по петља – успомена“ о традицији кукичања односно хеклања ауторке Александре Јовановић, етнолога-антрополога у Народном музеју у Шапцу,

- а у рубрици "Из Тонског архива" поводом сто година Радио Београда бићете у прилици да чујете део из документарне радио драме о животу великог књижевника Милоша Црњанског, снимљене 1975. године у његовом стану у Београду.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару