Читај ми!

Благодети хипербаричне медицине са јединственим леком - кисеоником

Удружење пензионера Стари град једно је од најстаријих сениорских удружења у Србији. Препознатљиво је по саветовалишту за економско-правне проблеме, по хуманитарном раду, бројним секцијама и књижевним вечерима. О плановима и новим активностима у седишту удружења, у Улици краља Петра 54 у Београду, разговараћемо са председницом старобеоградског Удружења пензионера проф. др Снежаном Неном Шантић и чланицом те асоцијације Вишњом Бошковић.


У минутима за здравље ћемо говорити о благодетима хипербаричне медицине која се заснива на једном леку - чистом кисеонику који се удише под притиском у хипербаричним коморама. Кисеоник је неопходан за све животне процесе и без њега не може ни једно биће, ни биљка на планети. Човек без хране може да преживи 30 до 40 дана, без воде 3 до 4 дана, а без кисеоника само 3 до 4 минута!

Највећи број болести настаје због прекида или смањеног дотока кисеоника до ћелија. Његова благовремена примена, под притиском у хипербаричној комори, спречава остећења ћелија и доводи до излечења, регенерације и опоравка организма уколико је дошло до оштећења. О томе шта је хипербарична комора, које добробити доноси и код којих обољења је добар терапеутски избор, сазнаћемо више од др Лепосаве Милићевић, начелнице Специјалне болнице за хипербаричну медицину у Врњачкој Бањи.

Рубрику за културу смо резервисали за Изложбу „Победа осмеха“ у Југословенској кинотеци посвећеној стогодишњици рођења Миодрага Петровића Чкаље, једног од највећих југословенских и српских комичара 20. века. Поставка кустоса Ирине Кондић садржи серију Чкаљиних фотографија у филмовима, током снимања иза камера и у породичном окружењу са сином и унуком. Изложбу чине два нивоа у холовима испод и испред биоскопске сале „Макавејев“.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Немања Кујунџић.

Радио Београд Један, 10:05.


Насловна страница – Вишња Бошковић и проф. др Снежана Нена Шантић (Фото/М. Стојадиновић)

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво