Читај ми!

Елза Скјапарели

Надреалан, ексцентричан, шокантан, забаван – само су неке од речи којима је описиван њен рад. Правила је шешире у облику женских ципела и јагњећих котлета, дизајнирала је хаљине на којима се оцртавао људски скелет и поигравала се са накитом направљеним од аспирина. Међу првима је почела да користи синтетичке материјале као што су рејон, најлон, па чак и целофан.

Храбра и веома оригинална, често је провоцирала Коко Шанел, која је суверено владала модном сценом двадесетих година прошлог века. Њихова нетрпељивост и међусобно омаловажавање довело је до вишегодишњег супарништва праћеног бројним трачевима и непотврђеним скандалима.

Највећи утицај на ток њеног стваралаштва имали су надреалисти. Вечерње забаве и коктели у уметничким круговима провоцирали су њену машту и опијали је новим идејама. Комбинујући моду и уметност стварала је колекције које су изнова фасцинирале јавност. Због свог јединственог погледа на одевање често је говорила да дизајнирање хаљина за њу није професија већ уметност. Осим биографије о свом шокантном животу, историји моде је у наслеђе оставила и шокантну ружичасту – нијансу цикламе која је постала њена заштитна боја.

Из међуратне епохе у којој је практичност потискивала гламур, а часопис Вог објавио да више није паметно бити шик, у Госте из прошлости долази нам модна дизајнерка Елза Скјапарели.

Аутор текста - Татјана Киждобрански

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара