Читај ми!

Телеасистенција - подршка старијим особама које живе саме

Телеасистенција, као вид помоћи и подршке старијима и особама са инвалидитетом постоји више од 50 година. У Србији је релативно нова услуга и о њој се мало зна. Како се малим апаратом, притиском на дугме, помаже људима који живе сами? Како се помоћу тог апарата може лоцирати особа која се изгуби и не зна да се врати кући?

Да ли тај вид техничке помоћи покрива целу територију наше земље? О овој социјално-медицинској подршци и улози телеасистената који свакодневно дежурају и одговарају на позиве корисника разговараћемо са дипл. андрагогом Маријом Божић, помоћницом директора Центра "Контакта" у Београду.

Да ли за одређене намирнице треба да се укине рок трајања и шта то значи за потрошаче? Европска унија је крајем прошле године одлучила да прехрамбени производи као што су брашно, шећер, пиринач, кафа, кечап и сенф буду трајно важећи. Да ли те намирнице заиста могу бити безбедне ако немају ограничен рок трајања? Како да их чувамо да би остале употребљиве? Одговоре ћемо потражити од проф. др Јасне Мастиловић са Института за прехрамбене технологије БиоСенс у Новом Саду.

Прекјуче је широм света и у Србији обележен Међународни дан бубрега. Скренута је пажња на пацијенте који пате од хроничног обољења ових органа и на оне који су на дијализи и листи чекања за трансплантацију бубрега. Реч је о неизлечивој болести коју прати прогресивни пад бубрежне функције. Данас ћемо указати на значај ране дијагностике и терапије ових болесника.

У рубрици за културу ћемо представити изложбу у Галерији Српске академије наука и уметности под називом „Урош Предић – достојанство свакидашњице” аутора Снежане Мишић и Игора Борозана. Реч је о поставци уметничких дела различитих колекција која представљају животне, стваралачке и тематске просторе сликара Уроша Предића.

Уредник и водитељ: Марина Стојадиновић.

Музички уредник Немања Кујунџић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Корисница телеасистенције (Фото/Центар „Контакта“)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара