Читај ми!

Институт „Дедиње“ увео нову методу у каротидној хирургији са смањеним ризиком од можданог удара

Под слоганом „Све је лако када знаш како“, делегација Европске уније у Србији  покренула је кампању како би се подигла свест о унапређењу дигиталних вештина наших најстаријих суграђана. Циљ је да овладају основним знањима која ће им олакшати комуникацију и коришћење електронских услуга. Старији могу да се пријаве на бесплатне обуке за дигиталне вештине које ће бити организоване у Београду, Новом Саду, Нишу и у још неколико градова у Србији. Више о овој кампањи сазнаћемо од психолога Ане Мирковић из Института за дигиталне комуникације.

На Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ у Београду, почетком седмице, примењена је нова оперативна метода за најтежа зачепљења каротида. Оперисано је 16 пацијената, сви су добро и већ су код својих кућа.

Новим захватом успорава се повратак крви у мозак након операције каротиде, па је ризик од можданог удара или других неуролошких компликација смањен на минимум.

Иза овог подухвата је шест година рада у који је сабрано 400 успешно оперисаних пацијената. Нико од њих се није шлогирао и није преминуо током оперативног захвата. Реч је о револуционарном и  једноставном приступу, који је изумео васкуларни хирург проф. др Ненад Илијевски, управник Клинике за васкуларну хирургију Института „Дедиње“ и о тој методи биће више речи у минутима за здравље.

У рубрици радио-портрет ћемо представити аматерски редитељски опус Ирене Адамовић, дипломираног грађевинског инжењера. Већ три године води Удружење деце и пензионера глумаца „Београдски старишани и малишани“. Остварили су десетине представа и наступа широм Србије, а крајем прошле године премијерно су извели представу „Породични циркус за децу и осетљиве“ адаптирану од дела „Рани јади/Башта и пепео“ Данила Киша. 

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Фото/ИКВБ „Дедиње“


Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво