Синдром хроничног умора угрожава живот ако се не лечи на време

Шта је синдром хроничног умора и како се дијагностикује и лечи? Зашто је важно да на време буде препознат? Овај синдром прати јака исцрпљеност због које пацијент осећа константан умор, а у најтежим облицима је прикован за постељу. Због њега се распадају бракови, губи посао јер болесника нико не разуме, све анализе показују да је здрав, а њему и даље није добро. Синдром хроничног умора као болест признала је и Светска здравствена организација. О овом, и синдрому постковид и поствирусном хроничном умору, о симптомима и терапији разговараћемо са проф. др Браниславом Миловановићем интернистом-кардиологом и неурокардиологом, шефом Неурокардиолошке лабораторије на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ у Београду.

Проф. др Бранислав Миловановић је пре 20 година први у Србији увео нову медицинску дисциплину неурокардиологију, по повратку са едукације као стипендиста у лондонској Лабораторији „Saint Mary“ кoд проф. др Кристофера Матијаса. На предлог академика Феликса Унгера је постао активни члан Европске академије наука и уметности у Салзбургу, редовни је професор Медицинског факултета у Београду за предмет интерна медицина-кардиологија, професор је и на Медицинском факултету у Саранску у Русији и члан је борда Пољског и Руског удружења за неинвазивну кардиологију.

Покрет трећег доба Београда, у среду 14. фебруара у 18 сати, у великој дворани Дома омладине организује Друго посело трећег доба. На програму је колажни културно-уметнички садржај у којем учествују познати уметници, певачи и хорови. О овом и недавно потписаном Протоколу са Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом општине Нови Београд и другим социо-економским активностима београдског Покрета трећег доба разговараћемо са председником овог удружења Владимиром Јестратијевићем.

У рубрици радио-портрет ћемо представити Љубивоја Тодоровића, некада познатог привредника, а данас песника, воденичара и иноватора. Рођен је пре 80 година у селу Шанац недалеко од Западне Мораве. Још као дечак истраживао је тајне српске жиле куцавице - Средње Поморавље и саставе река Расине и две Мораве. Живот и радни век су га одвели на дугу страну, па је постао успешан привредник и генерални директор Индустрије “14. октобар” а потом и секретар Одбора за индустрију Привредне коморе Југославије. И по тим функцијама је остао упамћен у граду под Багдалом, у Крушевцу. После пензионисања, саградио је воденицу „Моравка“ у селу Макрешане, опет уз Западну Мораву, а у 78. години је објавио и прву збирку песама “Морава крв плава”. Недавно је конструисао фијакер на електрични погон.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – проф. др Бранислав Миловановић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво