Колико старије Београђане интересују културна збивања и да ли учествују у њима

У којој мери старија популација у Београду учествује у културним сферама живота. Колико је заинтересована за њене садржаје и да ли због недостатка новца слабије прати културна збивања у престоном граду? Одговори на ова и тематски повезана питања сабрани су у „Истраживању културних навика старијих Београђана у доба пандемије“ које је финансирао Градски секретаријат за културу Београда а реализовало  Друштво за креативне иницијативе „Рекреакта“. О том раду ћемо разговарати  са руководиоцем истраживања проф. др Љиљаном Манић са Високе школе социјалног рада у Београду и секретаром Геронтолошког друштва Србије.

У рубрици радио-портрет ћемо представити књижевни опус Чеда Недељковића и најновију књигу „Летопис моје породице“. Овај времешни професор у пензији  имао је трновит животни пут. Каријеру је почео као учитељ у Санџаку и родном Драгачеву, а онда је по завршетку Филозофског факултета (Одсек за српскохрватски језик и књижевност) радио у значајним просветним институцијама Југославије. Члан је Српске академије образовања. Аутор је седам романа, једне збирке приповедака, али и посленик у новинарству и свету филма. Крајем прошле године је објавио збирку приповедака „Стварније од стварности“. Има 91 годину и један месец.

Минуте за културу смо посветили 120. рођендану дневног листа „Политика“. У разговору са шефом ДЕСК-а и уредницом Дечје рубрике Дејаном Ивановић ћемо подсетити на најстарији лист на Балкану и на историју дугу 12 деценија у којој су сабрани бројни догађаји – ратови, бомбардовања, смене неколико председника, стварање и распад Југославије, владавину и пад комунизма...„Политика“ је од оснивања до данас остала дневник који се чита и из којег се учи и образује.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Љиљана Манић (Фото/М. Стојадиновић)


Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара