Ежен Јонеско

Ежен Јонеско је позориштем почео да се бави релативно касно. Прву драму “Ћелава певачица” пише са скоро 40 година. По сопственом признању, у то време је почео да учи енглески језик помоћу асимил методе. Њено главно правило је да се језик сваки дан мора учити бар 30 минута и да треба проћи кроз пасивну фазу када се он чита, слуша и понавља, и ону активну, када ученик решава задатке и примењује стечено знање. Језик се учи кроз дијалоге који су реалистични, кратки и са елементима хумора, а метод је заснован на принципу интуитивног усвајања онога што чујемо и видимо. Посвећено понављајући реченице док их је читао, Јонеско је одједном добио осећај као да не учи енглески језик већ да му се неке обичне ствари које је већ знао, као на пример да недеља има 7 дана или да је таваница горе, а под доле, сада напрасно откривају као запањујуће и неоспорно истините. Како је то изгледало, Јонеско сам описује:

Од треће лекције... два су лица била присутна не знам ни данас да ли су били стварни или измишљени: господин и госпођа Смит, енглески пар. На моје велико чуђење госпођа Смит је обавешавала свога мужа да имају деце, да живе у околини Лондона, да се презивају Смит, да је он службеник, да имају служавку Мери... да је њихова кућа дворац... И тада ми сину... Није више за мене било важно да усавршим знање енглеског језика... Амбиција ми је порасла: саопштити мојим савременицима суштинске истине којих сам постао свестан... С друге стране дијалози Смитових... били су право позориште, пошто је позориште дијалог. Позоришни комад је требало да напишем”.

Аутор текста - Александра Јагодић.

Глумац - Синиша Убовић.

Уредник и наратор - Мирјана Блажић.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара