Сомбор - архитектонски музеј

Сви градови причају неке своје приче. У обичној шетњи улицама и трговима било ког места може се сазнати много тога о животу и људима, о прошлости и о важним догађајима. Металне, код нас, уобичајено плаве табле, са именима или важним догађајима по којима се зову поменуте улице и тргови, причају нам шта се ту догађало, ко је и чиме обележио и обогатио животе свих. Приче нам казују и стилови градње, облици и украси на фасадама, па чак и материјали од којих су саздане. А тек шта све могу да објасне споменици, капије, лукови или пак паркови и шеталишта.

Град, дакле можемо посматрати као једну причу. Тако ћемо данас шетати Сомборским улицама и застајати код знаменитих здања, а има их много у Раванграду, како га још зову. Причаћемо о палатама, кулама и црквама, о здањима која су грађена као седишта жупаније и градске управе, о музејима и приватним кућама старих сомбораца. Све у свему, овде је реч о надалеко чувеној, богатој, раскошној и живописној архитектури.

Наш данашњи саговорник је Милан Степановић, публициста и завичајни историчар, врсни познавалац историјских прилика овог дела наше земље, који десетинама година проучава, истражује и записује приче из прошлости овог краја.

Причу забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара