Деценија ипо сениорског Камерног хора „Смиље“

Овог преподнева водимо вас на концерт Мешовитог камерног хора "Смиље" који је крајем прошле године обележио јубилеј – петнаест година од оснивања. Једини је такав хор у Србији са четрдесетак пензионера. Део је аматерског Културно-уметничког друштва "Анђелка Трнавац" Геронтолошког центра Београд.

Сваког понедељка Камерни хор “Смиље” има пробу у Дневном клубу за пензионере Стари Град 2 у Светогорској 14. Диригентска палица Јелене Слепчевић емитује чаробне искрице које нижу прелепе тонове. На петнаести рођендан “Смиља” Дневни клуб “Игор Холодков” био је испуњен радошћу и усхићењем.

Минуте за здравље смо издвојили за кардиоваскуларна обољења због којих у Србији годишње нестане град од 56 хиљада становника. Да би се променила та црна статистика покренута је Иницијатива “Шта је важно за срце снажно“ коју је подржало национално Удружење кардиолога, пацијената и произвођача лекова. Циљ кампање је да се подигне свест људи да промене лоше животне навике и иду на редовне превентивне прегледе.

Данас се широм Србије и у расејању прославља Свети Сава - школска слава. Обележава се у знак сећања на Саву Немањића који се упокојио у бугарском граду Трнову, на данашњи дан 1236. године. Свети Сава је утемељивач Српске православне цркве, државе, школства и медицине. Сматра се зачетником наше средњовековне књижевности. Заштитник је и просветних установа.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – На прослави 15. рођендана хора „Смиље“ (Фото/М. Стојадиновић)

 

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије