Како спречити злоупотребу туристичких ваучера?

Претходних дана буру у јавности изазвали су извештаји о огласима у којима грађани који су добили туристичке ваучере, у вредности 10.000 динара, нуде да их препродају за по три до пет хиљада. Министарство туризма упутило је допис МУП-у јер, како је наведно, огласи инцирају сумњу на злоупотребу и преварне радње у вези са субвенцијама које додељује држава. Иако се од почетка инсистира да су 100 хиљада грађана прошле седмице, додуше у рекордних два сата, само предали захтеве за коришћење а да ће ваучери бити додељени тек у фебруару, стигла је најава да је расписана јавна набавка за израду дизајна и штампање туристичких ваучера са воденим жигом и заштитом од фалсификовања. О мерама предузетим како би се спречила злоупотреба ваучера, за Магазин говори помоћница министра туризма Дуња Ђенић.

Широм Немачке протеклог викенда на улице изашло је више од милион грађана на протесте због јачања десног екстремизма и у знак подршке демократији. Демонстрације у Минхену чак су морале да буду прекинуте због превелике гужве. Масовни бунт изавало је откриће да су чланови десничарског АфД у новембру присуствовали састанку са неонацистима и другим екстремистима на којем се разговарало о такозваној „реемиграцији“, односно масовној депортацији миграната, тражилаца азила па и немачких држављана страног порекла за које се сматра да нису успели да се интегришу. Аналитичари оцењују да је масовна реакција против АфД-а кључна, јер се очекује се да ц́е ове године та странка крајње деснице остварити велики успех на регионалним изборима у источним државама Тирингији, Саксонији и Бранденбургу где, према недавним истраживањима, ужива више од 30 одсто подршке. Који су домети протеста против екстремне деснице, и шта је  све заправо покуљало на улице Немачке, питамо бившег амбасадора у тој земљи Милована Божиновића.


Уочи 27. јануара, Међународног дан сећања на холкауст, најавићемо манифестацију "Никад више је данас" која ће бити одржана у четвртак у Јеврејском културном центру Београду. Подсећамо, 27.01.1945, војници совјетске Црвене армије ослободили су најозлоглашенији концентраиони логор Аушвиц-Биркенау а одлуком Генерлане скупштине УН, тај датум је 2005. године установљен као Међународни дан сећања на холокауст. У оквиру програма у Јеврејском култруном центру, биће одржана трибина посвећена изазовима са којима се среће савремена култура сећања која, како је наведено „улази у нову фазу, у свету у којем више неће бити живих сведока историјских догађаја, у новом друштвеном, политичком и кутурном окружењу, у свету пост-истине и инстант конзумације лако доступних садржаја“. О значају очувања сећања на холокауст и разговарамо са директором НВО Террафроминг Мишком Станишићем.


Са вама, Јелена Видић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару