Крушевачко удружење пензионера култно место за старије Чарапане

Остало је још пет дана до затварања Конкурса Републичког фонда пензијског и инвалидског осигурања за бесплатан боравак у рехабилитационим центрима у Србији. У првим минутима емисије подсетићемо на који начин се пријављују осигураници, која документација им је потребна за остваривање права на бесплатан бањски опоравак и ко има право на пратиоца.


У престоном граду кнеза Лазара, под Багдалом, живи 31 хиљада особа старијих од 65 година. Удружење пензионера Града Крушевца има око седам хиљада чланова. Основано је пре 86 година и једно је од најстаријих удружења у Србији. Ова асоцијација са седиштем у центру града у Обилићевој улици 32, предратној кући породице глумца Бате Паскаљевића, препознатљиво је место за дружење и забаве, али и остваривање бројних погодности од бањског опоравка, превентивних медицинских прегледа, пакета помоћи најсиромашнијим осигураницима, набавке дрва и угља за огрев на рате и по нижим ценама, излета по Србији и региону…

Удружење има свој ресторан, амбуланту, фризерски салон и надалеко познат КУД „Драган Токовић“ којим се веома поноси. О животу и плановима старијих Чарапана разговараћемо са председником Удружења пензионера Града Крушевца Миленком Михајловићем.

У рубрици радио-портрет ћемо представити Бисерку Ракитовац (83) са београдског Коњарника. Радни век је провела као комерцијалиста, али је од ране младости била веома активна. Као чланица Стонотениског клуба „Београдских електрана“ освајала је пехаре и признања на регионалним, градским и републичким такмичењима. Овим спортом се бавила 35 година. А љубав према планинарењу траје још дуже – пола века. Освајала је Хималаје, Мачу Пикчу, европске врхове, али и српске планине. И данас планинари, а пензионерске дане проводи у дневним клубовима Геронтолошког центра „Београд“. Учествује на забавама, учи нове технике сликања и спортских дисциплина. И не скида осмех са лица.

Минуте за културу ћемо посветити веку од рођења Александра Тишме, једног од најзначајнијих српских писаца друге половине 20. века. Подсетићемо на контекст у коме је стварао, на његова дела и место у историји српске књижевности.

Уредник и водитељ: Марина Стојадиновић.

Музички уредник. Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Чланови Удружења пензионера Града Крушевца (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво