Бетовен

Беч, 22. децембар, 1808.

У незагрејаној дворани Театра ан дер Вин публика очекује почетак премијерног извођења Пете и Шесте симфоније и Четвртог клавирског концерта, као и делова Мисе у Це-дуру и Хорске фантазије. Осим високе толеранције на хладноћу, тог дана публика је морала имати и добре нерве. Квалитет извођења био је, најблаже речено, разочаравајући. Како је Антонио Салијери, тада председник Друштва музичара, у исто време заказао хуманитарни концерт за удовице и сирочад и запретио члановима свог оркестра да ће добити отказ ако буду свирали у Театру ан дер Вин уместо на његовом концерту, диригент је морао прихватити другоразредни оркестар.

Није стигао ни да их спреми за концерт јер су партитуре одштампане у последњем тренутку, а према неким наводима, музичари нису хтели чак ни да бораве у истој просторији с њим. Пажњу публике привукли су и његови ненамерни испади током дириговања. За време клавирског концерта, широким замасима руку срушио је два свећњака, које су потом придржавала два дечака из хора, да би и њих, опет губећи осећај за фину моторику, лупио по устима.

Након пуна четири сата, публика из дворане излази исцрпљена, вероватно журећи топлим кућама. Диригент, који је био и солиста за клавиром у композицијама које су то захтевале, истовремено и творац свих ових дела, тада већ у поодмаклој фази глувоће, гигант је светске музичке баштине – Лудвиг ван Бетовен.

Глумица - Јадранка Селец

Аутор текста - Урош Милошевић, студент (Српски језик и књижевност, Филолошки факултет, Београд)

Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 04:55; 07:55; 11:55 и 22:30

Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда 17.  и 26. јануара.

 

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво