И ми даме за трку имамо

Женска ватерполо репрезентација Србије освојила је десето место на Првенству Европе у Холандији. Чланице нашег државног тима љуте се на себе што нису бољен пласиране, међутим апсолутно им нико не замера што се нису попеле коју степеницу више. Добиле су све три утакмице у групној фази такмичења- са Турском, Румунијом и Чешком и доцније још једну, у дуелу са Немачком. У мечу са Израелом имале су предност током већег дела утакмице, али није им се дало. Међутим, показале су изабранице селкторке Драгане Ивковић да умеју да играју ватерполо, да имају срце, да воле Србију и ту све потенцијалне критике престају. Шта о игри српске селекције и, посебно, Ане Милићевић, једног од носилаца игре наше државне селекције, мисли и каже њена дугогодишња саиграчица из Палилуле и Партизана Драгана Милићевић?  Биће занимљиво да чујемо, тим пре што је Драгана уједно и њена- мама! 

И Јелена Димитријевић, попредседница Савеза за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине истиче све већи значај присуства дама. `Амазонке` нису званична категорија која постоји на светским такмичењима али на нивоу Балкана постоји. Ту се такмиче жене без обзира на узраст, одвојено од мушкараца. Са Јеленом, заљубљеницом у коње, причаћемо и о наставку евакуације ових племенитих животиња са Крчединске аде, о препонском јахању и коњичком спорту код нас, али и о њеним бројним хобијима због којих подсећа на женску Индијану Џонс: јаше, прескаче, вози мотор, рони, и још много спортова јој је део `асортимана`, односно афинитета.

Шта је јаблан међу борићима, то је Алекса међу младићима. Петнаестогодишњи скакач у воду недавно је освојио чак три медаље на 20. Трофеју Београда, две златне и једну сребрну. Члан клуба Врачар, Алекса је у пуном тренингу већ шест година и један је од оних који у најлепшим сновима сањају учешће на Олимпијским играма у Паризу. Био је, за то време, на доста интернационалних такмичења, надметао се у Шпанији, Русији, Аустрији, Мађарској, Немачкој. Тренутрно се припрема за Светско првенство које ће се одржати у Дохи, у Катару, од тог пласмана зависи и Париз. Време свакако ради за младог спортисту из Србије.

 Најбољи тенисери и тенисерке света поново ће на плаве терене, а навијачи на трибине "Мелбурн парка" пошто у ноћи између суботе и недеље по средњоевропском времену почиње `Аустралијан опен` - први гренд слем турнир у сезони. Новак Ђоковић је у походу на 11. титулу у Аустралији и јубиларни 25. гренд слем пехар. Србија ће имати још три представника у мушкој конкуренцији и само Александру Крунић међу дамама. Чућемо шта уочи старта турнира каже најбољи тенисер планете Новак Ђоковић.

Рукометаши Србије одиграли су нерешено са Исландом 27:27 у првом колу групе Ц на Европском првенству. Пропустили су велику прилику да дођу до победе против фаворизованог Исланда. Пресудио је последњи напад "орлова" у коме су Петар Ђорђић и Предраг Вејин лоше комбиновали. За само 40 секунди примили су два гола и меч је из већ виђене победе завршен нерешеним резултатом. Миљеници среће нису били ни ватерполисти, тамо је згрешио Радуловић, до сада најбољи стрелац нашег државног тима, испустивши лопту код одлучујућег петерца. Послушаћемо шта су рекли Душко Пијетловић, Виктор Рашовић , Стефан Митровић и селектор Урош Стевановић.

У `Галерији 73` на Бановом брду отворена је изложба слика и просторних инсталација Теодоре Николић, под називом `Међупростори`. Песничко вече Ђорђа Сладоја одржаће се наредне седмице у Културном центру Зрењанина. Изложба радова великог уметника Миодрага Даде Ђурића отворена је у галерији `Арт 55` у Нишу. Поставка `15 година `Вековника` Марка Стојановића највише је излагана стрип изложба у претходној години и у Србији и у региону. Мултимедијална инсталација `Оне, испред свог времена` биће постављена од 15. јануара у Установи културе `Пароброд`. Дан Библиотеке града Београда обележен је 11. јануара и том приликом додељене су традиционалне награде. Изложба Драгише Брашована, поклон збирка, гостујућа изложба галерије Матице Српске у Музеју примењене уметности у Београду може да се погледа од 15. јануара до 10. марта. Изложба позоришне фотографије Драгане Удовичић биће свечано отворена у уторак, 16. јануара у МПУ.

Витез кулинарства Милијан Стојанић има нови предлог јеловника за недељни ручак. Музичка понуда састављена је углавном од хитова осамдесетих година, домаћих и страних, уз покоји новитет из наше дискографије. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Бранислав Јерковић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара