Кућа Малог Ристе у Пироту

Музеј Понишавља у Пироту је смештен у једној од најстарије очуваних кућа, у конаку Малог Ристе. Кућа, коју је средином 19. века подигао за своју породицу, одолела је зубу времена и остала као најзначајнији објекат у Пироту из средине 19. века. У распореду и детаљима подрума, приземља и спрата приметне су одлике балканско - оријенталног стила, које карактерише склад унутрашњих просторија и раскош фасаде и крова.

Музеј Понишавља савршено се уклопио у постојећи амбијент, чувајући, у овом прелепом здању, оригиналну музејску поставку из прошлости пиротског краја. У приземљу су примерци грнчарије и покућства, а спрат је опремљен намештајем који је припадао угледним породицама из 19. века, где наравно, доминирају пиротски ћилими у свој лепоти боја, шара и орнамената.

Причу о кући Малог Ристе и Музеју Понишавља, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић, забележиле су једног летњег дана, седећи у прекрасном дворишту овог здања и разговарајући са кустосом-етнологом, Александром Реџепићем.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара