Читај ми!

Заштита пиротских производа

Пирот је у протеклих десет година заштитио три оригинална прозвода: ћилим, качкаваљ и пеглану кобасицу. А судбина сва три зависи од опстанка чувене расе оваца – пиротске праменке. Тренутно их у целој Србији има само 350, и она је као једна од 15 аутохтоних раса оваца, најугроженија. Од 1954.године почео је рад на оплемењивању ове овце са Мерино и Виртенберг овновима. Користећи се методом комбинацијског укрштања, уз ригорозну селекцију, створен је продуктивнији генотип - пиротска оплемењена овца. Мали број оваца остао је у свом изворном облику. . Највише је има у пиротском крају, југоисточној Србији, од Старе планине преко Пирота, Бабушнице до Власине, Лесковца, Беле Паланке и Ниша. Сергеј Иванов је један од вечћих љубитеља ове расе.

Блага зима погодује развоју биљних болести на пшеници, јечму и уљаној репици. У протеклих тридесетак дана дошло је до повећања процента нападнутих биљака, али је све још у границама које не захтевају хемијске мере заштите. Стручњаци наводе да је добро што током ноћи температуре падају на око и испод нуле, јер се тако зауставља развој болести. Сада би биљкама највише погодовао снег.

Наша Татјана Киждобрански посетила је једног угледног домаћина, произвођача домаћих сухомеснатих производа а била је и једном од бројних новогодишњих београдских фестивала - Зимској бајци.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара