Читај ми!

Топ-листа грешака 10-9-8

Пре три године, такође у јануару, направили смо нашу прву годишњу топ-листу најчешћих језичких грешака. Био је то врх врхова, крем де ла крем грешака, шампионских апсолутних десет!

Подсећамо вас – на десетом месту било је спојено писање негације глагола – не знам, не могу и не смем. Девето место делили су изрази у вези тога и обзиром да; осми су били јер и је л’; седми - присвојни придеви Милицин и Даницин; шести је био преводиоц који чезе да постане преводилац; на петом месту је био глагол требати; а на четвртом – оженити девојку и цар рекламних порука, прилог икада. Треће место припало је погрешној употреби присвојних придева свој, мој и ваш; друго - облицима ја бих, ви бисте, ми бисмо; а место број један освојио је колоквијални израз кући сам са озбиљним медијским и псеудонормативним претензијама.

У међувремену, дошло је до благих померања на нашој топ-листи, али и до нових уплива у језичка дешавања при врху наших незнања, тако да на десетом месту имамо новитете типа – искомуницирати, издоминирати и нарочито издогађати. Девето место деле лажни језички пријатељ, придев ултимативан, и франкенштајнски створене именице прелепотица и прелепотан. А на осмом месту наше топ-листе је омиљени глагол спортских коментатора и пријатељских ћаскања. Ко кога или шта одмара?

Глумица - Јадранка Селец

Аутор текста - Мирјана Блажић

Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 04:55; 07:55; 11:55 и 22:30

Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда 04. јануара.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара