Читај ми!

Радиотека

Федерико Гарсија Лорка „Крваве свадбе”, први део

Трагична прича о љубави двоје младих којој на путу стоје врло чврсти закони друштвене заједнице као и претходна породична судбина двоје главних јунака, на дубоко поетски начин актуелизује питање сукоба између вредности правих емоција и вредности друштва.

Да ли трагање и остваривање праве љубави угрожава егзистенцију друштвене заједнице ако се супротставља обичајима и стегама друштва? То је питање које је Лорка постављао и кроз своју поезију, и кроз разне приче својих драмских дела. Он не даје одговор, али судбина тих љубави, чак и када се остваре, увек је трагична. Такав трагичан крај, међутим, увек за собом повлачи и рушење друштвене заједнице. Таквим обострано девастирајућим крајем и појединачних људских живота али и социјалне заједнице којој јунаци припадају, песник као да сугерише да осујећивање љубави не води никада опстанку друштва.

Овим ремастеризованим делом из 1953. године започињемо циклус ремастеризованих дела из богате ризнице Драмског програма Радио Београда и на овој начин се укључујемо у обележавање 100 година Радио Београда.

Драма је снимљена у преводу Радивоја Николића.

У драми играју: Мира Ступица, Зоран Ристановић, Милан Ајваз, Никола Поповић, Невенка Микулић и други

Режија оригиналног снимка драме: Бојан Ступица
Режија ремастеризованог снимка драме: Зоран Рангелов
Тон-мајстор оригиналног снимка је Миодраг Ракић.
Тон-мајстор ремастеризованог снимка је Милан Филиповић.

 

Драмски програм

Autor:
Драмски програм Радио Београда

Драмски програм на РБ1 емитује репризну и премијерну продукцију у серији Драмске минијатуре суботом у 20:00, Драмски програм за децу недељом у 12:15 и у серији Радиотека недељом у 23:00. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво