Читај ми!

Награда „Златна реч“ за хумано новинарство додељена уреднику емисије „Доживети стоту“

Под слоганом „Оствари право на стваралаштво“ на 21. Фестивалу старијих особа „Златно доба“ Геронтолошки центар Београда доделио је признање „Златна реч“ за хумано новинарство Марини Стојадиновић, уреднику емисије „Доживети стоту“ која се већ 23 године емитује на Првом програму Радио Београда.

Реч је о јединственом радијском концепту на Балкану који на свеобухватан начин указује на тешкоће и лепоте живљења популације старијег животног доба“, пише у образложењу жирија. Уручена су и признања „Искорак“ Петрици Бјелици (98) која је у седмој деценији почела да пише песме, и награда „Златни стих“ припала је Јованки Грубић Јанчић за литерарно стваралаштво. У првим минутима емисије представићемо лауреаткињу Петрицу Бјелицу.

Рубрику за здравље смо издвојили за стање које неретко прати старије жене и мушкарце – невољно мокрење. Због чега настаје стрес инконтиненција, како се дијагностикује и колико је напредовала медицина у лечењу овог поремећаја безболним, ласерским третманом?

Према речима др Миодрага Срећковића, гинеколога из Ординације АБ Медикал у Београду, око 20 одсто особа старијих од 40 година има неки вид невољног мокрења који је и део процеса старења. Тај здравствени проблем не треба занемаривати, јер не може да прође сам, а знатно смањује квалитет живота. Ризик од настанка уринарне инконтиненције је два до три пута већи код жена него код мушкараца, али не мимоилази ни јачи пол, посебно у старијем животном добу.

У понедељак ће у Београду бити одржан Фестивал здравља у новом руху – серијом Панела и трибина на којима учествују еминентни стручњаци из области неурологије, онкологије и интерне медицине. Биће речи о мигренама, неуропатском болу, али и о суплементима који чувају имунитет – најављује извршна директорка Фестивала здравља, др Мирјана Мићовић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Марина Стојадиновић (Фото/Радио Београд Један)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару