Читај ми!

Потамишје - наше ново заштићено природно добро

Крајем октобра, многе љубитеље природе, посебно у Војводини, житеље Зрењанина, Сечња, Ковачице, Опова и многих других околних села и насеља уз реку Тамиш, обрадовала је вест да је Влада Републике Србије прогласила Потамишје за Предео изузетних одлика, категоризован као природно добро прве категорије међународног, националног и изузетног значаја. Тиме је наша земља списак својих заштићених природних добара обогатила овим фасцинантним мозаиком природних, али и културних богатстава на простору већем од 22 и по хиљаде квадратних километара, а вишегодишњи рад Покрајинског завода за заштиту природе, као и многих локалних организација цивилног друштва - најлепши епилог. Шта све сачињава поменуто богатство Потамишја, због чега ће користи од његове заштите имати не само становници копнених, водених и ваздушних пространстава тог дела Баната, већ и житељи свих двадесет сеоских и градских насеља на његовој терирорији, објасниће нам Марко Туцаков, стучњак за заштиту природе у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду.

Можда сте већ чули за "ДрумоДом", јединствени покретни хуманитарни сервис намењен бескућницима Фондације АДРА Србија, а можда сте "ДрумоДом" и видели на улицама Београда, јер је реч о посебно обележеном аутобусу и камиону у његовој пратњи у којима многи од, нажалост, више хиљада људи без дома, икаквих примања, а најчешће и без икакве бриге институција могу да задовоље елементарне потребе попут купања, шишања, добијања чисте и неисцепане гардеробе, основне здравствене помоћи и - лепе речи и благог погледа. Пројекат "ДрумоДом" реализује се у нашој земљи већ пет година, а примицање зиме и хладног времена поново скреће пажњу на његову важност, али и могућност да донирањем одеће и обуће помогнемо њихов рад, доприносећи тако и смањивању предрасуда у вези са бескућништвом, за шта се непрестано упозорава да је ситуација у којој се свако може наћи стицајем околности. Наша гошћа биће Катарина Богдановић, социјална радница у "ДрумоДому" Фондације АДРА.

У "Магазину на Првом" најавићемо и 7. међународни скуп "Београдски контрапункт" у организацији Завода за проучавање културног развитка Србије и Министарства културе - ове године тема је "Култура и подељен и свет - савремени тренутак", као и конференцију "Феминистичка спољна политика: нацрт за будућност" Феминистичког културног центра БеФем и Амбасаде Холандије у Србији. Представићемо вам и младог новопазарског пијанисту, композитора и музичког продуцента Адема Мехмедовића, а гошћа ће нам бити и колегиница Марина Стојадиновић, ауторка емисије "Доживети стоту" и овогодишња добитница награде Геронтолошког центра Београд "Златна реч" за хуманитарно новинарство.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару