Читај ми!

Краљевска туристичка понуда

Можда сте се некада запитали – додуше, можда и нисте, али није на одмет знати – које је порекло речи туризам и турист, одомаћених не само у нашем, него у многим светским језицима. Корен је, наиме, енглеска реч „тоур“ и то уопште није тешко пронаћи у штампаним или онлајн речницима. Али, неверне Томе, у које и себе убрајамо, не могу а да се не запитају да ли је то баш тако, јер по томе како се реч и пише и чита, пре би се рекло да је француска. И заиста, истоветна реч постоји и у том језику, али од ње нису могле бити изведени „туризам“ и „турист“, јер „тоур“ на француском означава торањ, звоник или неку другу високу, узану грађевину. Енглеска реч „тоур“, пак, значи дужи пут или путовање, најчешће ради одмора и уживања. Е, ми ћемо данас, по ко зна који пут у емисији „Којекуда“ бити туристи у својој земљи и сви заједно ћемо путовати – краљевски. Погађате – водимо вас у Краљево.

Град који од 1882. године носи име у част краља Милана Обреновића, који на свом грбу има чак седам круна због седам крунисаних Немањића у оближњем манастиру Жича, до којег се долази Долином краљева, како гласи један од популаних назива за Ибарску клисуру - Краљево има много тога важног, лепог и занимљивог да понуди и путнику-намернику, али и онима који намерно желе да ногом, точком или веслом пропутују целом његовом територијом и упознају све: од старог варошког језгра, које је урбанистички осмислио мудри књаз Милош, преко токова Ибра, Западне Мораве и многих њихових притока, стаза и врхова Гоча, Столова, Радочела и Троглава до још увек живих сведока наше историје и државности, већ поменуте Жиче, онда Студенице те тврђаве Маглич, неки кажу српског Камелота.

Нећемо прескочити ни бање, ни сеоски туризам, ни гастрономску понуду, нити легендарно гостопримство и доброту Краљевчана, овековечене такође на градском грбу на којем испод оних седам круна стоји и натпис: „Нама добро, никоме зло“.

О туристичкој понуди Краљева причао нам је Игор Тешић из тамошње туристичке организације, што су и овога пута забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара