Читај ми!

Рак је победив ако на време одемо лекару

Колико су важна удружења пензионера у великим компанијама и како помажу својим члановима по завршетку радног века? О активностима, финансијској помоћи и унапређењу социјалног живота сениора у Удружењу пензионера Банке „Поштанска штедионица“ говориће председница те асоцијације, подпредседница Градске организације пензионера Београда и члан Покрета трећег доба Србије Слободанка Цеца Илић. Са поносом истиче да је у њиховим редовима и стопетогодишња Ирена Бјеличић.

У минутима за здравље ћемо пренети поруке са Трећег онколошког форума Србије „Пожури, молим те“, на којем су саопштени поражавајући подаци да је наша земља и даље на првом месту у Европи по стопи умирања од рака. Како да лечење онколошких пацијента буде брже и ефикасније? И како да подигнемо свест људима да се на време јаве лекару када је рак победив и излечив?


У Србији, од неког облика рака, болује око 200 хиљада људи. Код мушкараца је најчешће дијагностикован рак плућа, док код жена преовладава тумор дојке.

А о борби против рака дојке и штитне жлезде, с којом се суочила пре три године, недавно је говорила наша дива, сопран Теута Асллани. Захваљујући брзом одласку лекару, оперисана је на време и вратила се уобичајеном животу – породици и оперској каријери. Са пријатељима је наступила на хуманитарном концерту у Атријуму Народног музеја у Београду као члан Удружења пацијената оболелих и лечених од карцинома „Будимо заједно“. Теута је овим концертом желела да скрене пажњу на значај раног откривања рака дојке са снажном поруком - оболеле жене нису само број, оне имају име, презиме, емоције и породицу.

Прошле среде премијерно је приказана представа „То кад ухвати не пушта“ у „Звездара театру“, према комедији Миодрага Караџића а у режији Милана Караџића. Реч је о комаду посвећеном старијем брачном пару – мужу хипохондру и жени која га трпи и пази, а које играју Мима Караџић и Нела Михајловић. „То кад увати не пушта“ је 93. премијера Звездара тетра. Представа се игра на Новој сцени, а прве репризе су 21, 22. и 27. новембра.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Теута Асллани (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару