Читај ми!

Добра превенција може рано да открије и одложи деменцију

Српско удружење за Алцхајмерову болест (СУАБ) је започело серију трибина о превенцији деменције да би се скренула пажња на значај раног препознавања ове болести. Циљ је развијање вештина чланова породице како да боље комуницирају са својом оболелом особом. На трибинама, у неколико градова у Србији (Београд, Нови Сад и Ниш), чуо се и апел да се подстиче отварање радионица за неформалне неговатеље (чланове породица) и да настави рад Дневни боравак СУАБ-а у Месној заједници „Газела“ на Новом Београду (Милутина Миланковића 34), где се једном недељно окупља група оболелих од деменције. Трибинама се волонтерски прикључила и клинички психолог у пензији, Бранка Кордић и биће наша гошћа у првим минутима емисије.

Прошле недеље обележен је Међународни дан борбе против псоријазе, хроничног обољења коже које погађа око 80 милиона људи широм света. Процењује се да између два и пет одсто европске популације има псоријазу, болест која се може јавити у сваком животном добу, али најчешће између 15. и 25. године. И у нашој земљи живи око 140 хиљада пацијената. Псоријаза, међутим, није само козметички, већ и озбиљан здравствени проблем и на то указује председник Удружења пацијената оболелих од псоријазе 3П, Владимир Кецић. Захваљујући биолошкој терапији више од деценије живи са псоријазом без икаквих потешкоћа.

У Музеју Војводине отворена је изложба „Уметност без границе“ на којој излажу војвођански уметници, а који већ дуже живе и стварају у Будимпешти. Међу њима су афирмисани ствараоци, а неки су већ постали препознатљиви и у мађарским културним круговима. Изложбу је приредила Галерија Бел арт, а одабрани су радови шесторо уметника. О њиховом опусу и поставци у Музеју Војводине која ће трајати до 12. новембра за нашу емисију ће говорити кустос и ликовни критичар Сава Степанов.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Фото/РТС

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару