Читај ми!

Тако се воли џудо

Џудо клуб Макикоми је основан 2013. године и од тада постиже врхунске резултате на домаћим и међународним такмичењима и то у свим узрастима (полетарци, пионири, кадети, јуниори, сениори). Клуб је основао Славиша Пејчић, тада тренер репрезентације млађих узраста, иначе дугогодишњи репрезентативац и вишеструки првак државе у свим узрастима. Уз њега је, такође, наш данашњи гост Предраг Јојић, тренер и `саучесник` у овој лепој мисији која превазилази границе (само) спорта. Макикоми од 2022. године, и то први у Београду води инклузивне џудо тренинге за децу са интелектуалним потешкоћама. Ови вредни људи успешно су прошли пројекат Европске уније и, у сарадњи са Румунима и Македонцима, почели рад са особама са интелектуалним потешкоћама. Пројекат је истекао у августу ове године али су они наставили да и даље раде инклузивне тренинге, где су чак и повећали број чланова, јер су тренинзи бесплатни и сви тренери раде без надокнаде. Показало се да раде одлично, зато данас и причамо о њима.

`Art Battle`, интернационални перформанс и такмичење у сликању, уживо се одржава у преко 50 градова на свету, а сада и у Београду. 12 сликара наступа пред публиком, у три круга од по 20 минута, а публика гласа преко званичне апликације и бира победника. Финалисти се квалификују за државно и светско првенство. Организатори, међу њима и наша гошћа Жељка Васић, напомињу да су до сада угостили преко 70 сликара. Многи од њих су били из региона као и странци који живе и раде у Београду. Сада интензивно раде на припреми државног првенства са изабраним финалистима, 1.децембра, од 19 часова, у великој сали СКЦ-а, а победник путује на Светско првенство, планирано за следећу годину у Америци.

Марко Мил Поповић је такође са нама овог суботњег поподнева и нема сумње да ћемо чути низ занимљивих детаља везаних за његов нови роман, али и у вези спорта, који такође улази у домен његовог интересовања. Након неколико врло успешних монографија о Београду, Марко се читалачкој публици представља романом "У потрази за Рибером". Иако се у свету огрезлом у криминал, све мери новцем, приповедач наглашава духовне вредности које су неупоредиве и материјално несамериве. Један од оних који се, као лајт мотив, провлаче кроз роман јесте Милош Црњански, није превише познато да се бавио фудбалом двадесетих година прошлог века, као и гимнастиком и мачевањем. Марко Мил Поповић нам прича и о једном од претходних издања, моноографији `Витезови снега и леда`, посвећеној чувеном фудбалском турниру на Чукарици, једном од ретких који се игра током зиме.

И то, наравно, није све, пратићемо кретање резултата на фудбалским утакмицама, од сезонских до Супер лиге Србије, као и дешавања у другим спортовима, на челу и са тениским турниром у Паризу. Биће, по обичају, доста информација и звучних записа у вези културе, јавног и уметничког живота. затим ту је и предлог јеловника за недељни ручак Милијана Стојанића, као и музичка понуда којој је тешко одолети. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Бранислав Јерковић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара