Читај ми!

Сомбор: Стапарска ружа, добош торта и слике од сламе

Сваке године, крајем октобра месеца, у Сомбору се одржава традиционални Сајам стваралаштва сеоских жена. Затвори се за саобраћај главна улица, поставе се украшени изложбени штандови, густо начичкани са сваке стране. Осим посетилаца и излагача, не може нико да прође, па ни чувени сомборски фијакер. Свуда около шаренило и гужва, разноразне ђаконије, велике лутке од суве траве, бундеве и жамор помешан са музиком са разгласа. Сјате се на Сајам стотине жена из многобројних удружења, стижу из свих делова Војводине да представе своја умећа.

Ткаље, везиље, мајсторице за дизана и сва друга теста, као и за торте, пите и колаче, да не прескочимо штрудле и бећар шните. Шарени се све, од богато извезених ношњи и ћилимова, преко сламарских слика и украса, осликаних варјача и оклагија. Мирише на ванилу и цимет, на старе бакине сандуке са уштирканом опремом за удају. Све можете да пробате, са свима да поразговарате, да се науживате лепоте стваралаштва вештих сеоских жена и до миле воље дегустирате јела и слаткише нашег детињства.

 

Прошетајмо заједно по лепом Сомбору. На Сајам женог стваралаштва, који се одржава увек крајем октобра, јер је то месец у којем обележавамо Међународни дан сеоских жена, воде вас Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара