Читај ми!

Пензионери у Великој Плани имају подршку државе, али им је самоћа велики терет

Удружење пензионера општине Велика Плана има хиљаду и 800 чланова. Ове јесени били су учесници Шеснаесте олимпијаде спорта, здравља и културе у Врњачкој Бањи и постигли завидне резултате. На манифестацији смо срели и председника ове асоцијације Миодрага Мику Милосављевића. Разговарали смо о положају старијих људи у Великој Плани и о проблемима који их највише притискају.

Старије особе у Великој Плани имају потешкоћа у набавци угља и дрва за огрев, јер су знатно скупљи у односу на претходну годину, али уз кредитне повластице општинског удружења пензионера ова зима ће им бити мало лакша. Имају и подршку ПИО Фонда кроз десетодневни бањски опоравак и пакете са хигијенским препаратима. Најважније им је, међутим, да не буду заборављени и да их старије колеге пензионери обилазе и „отерају“ самоћу.

У рубрици радио-портрет представићемо сликарку и писца Хилду Живковић из Кола српских сестара у Врњачкој Бањи, задужену и за културно-уметнички програм Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба. И на овогодишњој шеснаестој манифестацији посвећеној сениорима из целе Србије поделила је са нама зрнца мудрости о лепоти писања и дружења са кичицом и сликарским платном у познијим годинама.А да ли су бање лековите само са медицинског аспекта или могу да пруже релаксацију и против стреса кроз СПА и велнес програме? Да ли наше бање имају садржаје попут оних у Словенији и Мађарској и колико су привлачне домаћим и иностраним туристима? О томе је било речи на недавном „Балкан СПА самиту“ у Београду са којег ћемо пренети најновија искуства из бањског туризма.

Данас у Београду почиње 66. Међународни сајам књига чији је почасни гост Француска. Манифестација ће се одржати на изложбеном простору Београдског сајма у халама 1, 1А, 2А и 4 где ће се представити око 400 излагача из земље и иностранства. У Београду су почели и 60. Међународни сусрети писаца, манифестација која је, током вишедеценијског трајања, окупила више од хиљаду и по књижевника из целог света. Како је најавио председник Удружења књижевника Србије Милош Јанковић, Сусрети ће имати и туристички садржај обиласком престоног града, потом Мрчајеваца, Сремске Митровице и Златибора.

Минуте за културу издвојићемо за два нова издања академика и песника Матије Бећковића – "Поеме, друга књига" и "Наћертаније" која су представљена на обновљеним сусретима Српске књижевне задруге, средином октобра. На промоцији су говорили књижевни критичари Радивоје Микић и Милета Аћимовић Ивков. Подсетили су да је Бећковић објавио на десетине дела и освојио 70 награда током богате књижевне каријере која траје више од шест деценија.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару