Читај ми!

Микропластика - претња опстанку целокупног живота на земљи

"Ја, ја носим пластично одело/ и пластика је моја храна/ можда сам пластичан и ја" - певали су "Идоли" још далеке 1981. и, ко зна, можда наслутили (или знали) да ће стихови њихове песме четрдесетак година касније постати истина наших живота, јер не само да живимо окружени пластиком, која је после бетона и челика, највише употребљаван материјал на свету, већ је она и у нама. Реч је о микропластици која није нека специфична врста пластике, већ било који комад тог материјала мањи од пет милиметара, који опстаје у окружењу, посебно у воденим екосистемима где доспева из различитих извора. Као појам је у употреби од 2004. године од када се отприлике повећава и интересовање науке за проблеме које микропластика изазива код свих живих организама, па се данас увелико зна да је, у различитим степенима, свеприсутна, чак и код фетуса у мајчиној утроби, утичући негативно на ДНК. У времену пред нама, предстоји велика борба са проблемом загађења микропластиком, а међу првим системским потезима је одлука Европске комисије о забрани продаје и дистрибуције производа који садрже микропластику која је ступила на снагу 15. октобра, што ће највише погодити произвођаче козметичких производа у које се, због бољег ефекта, микропластика додаје намерно. О томе колики је значај те одлуке, какви ће бити ефекти и када бисмо могли да их очекујемо, као и можемо ли се макар некако сами борити против присуства микропластике око нас, али и у нама, разговараћемо са докторком биолошких наука Сањом Јеремић, заменицом директора Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду.

Данас се обележава Европски дан борбе против трговине људима, па ће наша гошћа бити и Христина Пискулидис, директорка комуникација организације АСТРА која је представила редовну годишњу анализу судске праксе за кривично дело трговина људима под називом "Узнемирујући одраз друштва“. Случајеви који се нађу пред судом у Србији нису многобројни, али су илустративан пример односа друштва према једној од најрањивијих група у систему, нарочито ако имамо у виду да се ради о последњој инстанци правде, којој се жртве које уђу у судски процес надају. Чућете више о томе колико је та правда достижна, која је висина прописаних казни и које су могућности за побољшање положаја жртава трговине људима у судским поступцима.

У "Магазину на Првом" и о:

- спортском догађају "Веслај и победи" који на Ади Циганлији, у сусрет Међународном дану борбе против рака дојке, организује Веслачки клуб "Беодрагонс";

- прикупљању донација за организовање првог државног такмичења средњошколских бендова "Rock Serbika";

- изложби "Млади балкански дизајнери - овде и сада" коју после великог регионалног конкрса заједнички организују Клултурна организација "Миксер" и Шумарски факултет у Београду, а са које ће пет најуспешнијих иновативних, одрживих и флексибилних решења пројеката за просторе у којима се станује, ради, сусреће или забавља бити израђено и потом представљено на највећем светском сајму намештаја у Милану следеће године,

- а најавићемо и веома посебну хуманитарну изложбу "Ослобођена тишина" младог и посебног уметника Марка Петковића у галерији Прес центра у Београду.


Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару