О загрљају природе и историје у Чачку

Није тешко пронаћи податак да Србија лежи на језерима термоминералних вода чијих извора има више од хиљаду, а на више од 40 таквих места – неки помињу прецизно 47 – направљене су бање, лечилишта и јавна купатила. За бање се и дан данас, у свету, али и код нас, користи израз терме, који потиче из доба античког Рима, негде с прелома старе на нову еру. (Не можемо да одолимо, а да не поменемо да се у српском језику, и даље у употреби понегде, може чути да се кућно купатило назива бањом.) О огромном цивилизацијском значају установљавања јавних купатила у Старом Риму, од хигијенског и здравственог до друштвеног, постоји безброј разних текстова и сведочанстава, а неки међу градовима диљем простора некадашњег Римског царства имају срећу да њихов актуелни изглед красе мање или више очувани остаци античких терми. Међу таквим градовима је и Чачак, иначе једини у нашој земљи на чијој територији су се сместиле чак три бање: Овчар, Слатинска и Горња Трепча, позната и као Атомска.

А у самом центру Чачка, на узаном и мало скровитом месту, између терасе знаменитог хотела „Београд“ и блока зграда изграђених у доба социјализма, налазе се остаци римских терми с краја 3. и почетка 4. века нове ере, откривених 1970. године. Садашњи гости 123 године старог хотела, једног од градских симбола, као и сви гости Чачка који то пожеле, могу да, рецимо, испијајући кафу на тераси, поглед зароне у дугу историју простора на ком бораве, гледајући стубове, лукове и мозаике римских терми.

Због тог јединственог загрљаја природе и повести, данашња „којекуда“ прича говори и о чачанским бањама и о тренутку када је подизањем великог хотела у стилу сецесије на самом почетку 20. века, Чачак од, како кажу, блатњаве варошице почео да заиста постаје град. О бањама нам је причао Александар Никитовић из Туристичке организације Града Чачка, а о хотелу "Београд", Ђорђе Стојановић, ПР менаџер УТП "Морава".

Забележиле - Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара