О достојанственом старењу треба да брине породица, али и институције система

Сваки пети становник Србије је старији од 65, а сваки трећи има 60 година. Старост нам куца на врата, а као да још нисмо свесни које изазове доноси? Зашто о старијим људима углавном брине породица, ако је имају? Како ће они у дубокој старости, а живе сами? На овогодишњој Шеснаестој олимпијади спорта, здравља и културе трећег доба, скренута је пажња на незавидан положај старих.

Секретар и једна од оснивача олимпијаде, проф. др Драгана Динић, социолог и геронтолог, је указала да, поред економских потешкоћа, старије особе немају одговарајућу здравствено-социјалну негу и заштиту, посебно у сеоским срединама и да држава са локалном заједницом, треба да преузме већу бригу о достојанственом старењу нације.

У селу Трновче код Велике Плане данас живи 500, углавном старијих мештана. Пре деценије их је било хиљаду и по. Осим месне организације локалног Удружења пензионера, тим људима помажу млађе комшије и понеки члан породице. Представник тог удружења пензионера Зоран Степић каже да им највише недостају амбуланта, лекари, геронтодомаћице и локални превоз до града.

Рубрику за културу смо резервисали за Ликовно-иконописачку колонију на Шеснаестој олимпијади спорта здравља и културе трећег доба која је почетком октобра у Врњачкој Бањи окупила 11 сликара и пет иконописаца из свих делова Србије. О уметничким остварењима и иконама, о значају креативног рада и после пензионисања разговараћемо са оснивачем и председником Ликовне колоније Покрета трећег доба Србије Момчилом Вуксановићем – Момом Брадом.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Учесници Ликовно-иконописачке колоније (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару