Читај ми!

Берба кукуруза....

У Шумадији је почела берба кукуруза на око 40.000 хектара. За разлику од осталих овогодишњих усева, принос и квалитет су добри. Пољопривредници кажу да тренутном ценом неће моћи да покрију трошкове производње. После две лоше, добра година за кукуруз. Једино их он није издао, кажу ратари. У зависности од локалитета, примене агротехнике и хиибрида који су посејани, очекују се просечни приноси од 6 до 9 тона по хектару.

А Бербу и жетву кукуруза у шабачком крају прекида  киша. У односу на пошлу годину, принос је већи, а пољопривреднике брине цена те житарице, која је двостуруко нижа него лане.

У јеку јесење сезоне и после бербе и жетве у Србији почиње уклањање жетвених остатака.  Многи упозоравају на штетност спаљивања сламе или кукурузовине. Спаљивање представља велики ризик по људе и имовину а наноси и велике штете пољопривреди , животној средини и природи.  Овако улањање  биљних остатака законом је забрањено, квалификује се као кривично дело и предвидјене су казне.

Концепт регенеративне пољопривреде има важну улогу у јачању отпорности на евидентне климатске промене, очувању биодиверзитета и животне средине, као и обезбеђивању одрживе производње хране за будуће генерације.  Наглашава се важност и свест јавности о значају регенеративне пољопривреде и њеног иновативног приступа, који је фокусиран на обнављање и очување природних ресурса, уз истовремено повећавање продуктивност пољопривредне производње.

У емисији  говоримо и о повратку људи на њихову дедовину и гајење  аутохтоних раса.  Чућете и са каквим се проблемима сусрећу пољопривредници у Француској и Јапану.

 

 

 

 

 

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара