Читај ми!

Вештина самоодбране

У Београду је одржана спортска манифестација међународног карактера, семинар реалног аикидоа, у организацији "Интернационалне реални аикидо федерације ИРАФ, организован за носиоце црних појасева, инструкторе, тренере и мајсторе. Организовани су едукативни тренинзи и предавања на којима ће учествовати домаћи учесници и гости из иностранства. У гостима су били тренери и мајстори из Казакхстана и Азербејџана, као представници развијених земаља у овом спорту, са најмасовнијим чланством и клубовима  у којима се тренира "једина српска борлилачка вештима самоодбране", реални аикидо. Наш гост је Игор Петровић, председник и оснивач Интернационалне реални аикидо федерације ИРАФ

Веслачки клуб Партизан наставио је са доминацијом и поново је на убедљив начин дошао до титуле државног првака. Претходног викенда на Ади Циганлији у Београду одржано је Првенство Србије, на коме су веслачице и веслачи црно-белих, у четрдесет финалних трка, освојили тридесет медаља и тако одбранили још једну титулу државног првака у низу, који траје преко три деценије. Са нама у студију је прослављени веслач и освајач бројних трофеја, признања и медаља у овом спорту Ненад Беђик, који тренутно има улогу тренера женског тима Партизана. Биће занимљиво чути како је протекао тај прелазак из профи веслачких вода у улогу шефа струке, и то црно-белим девојкама.

Део поподнева са нашим слушаоцима провешће и Вук Стевановић, који са братом Петром и Олгом Петровић чини музички трио `Љубичице`. Панчевачка дружина замирисала је и широм Јадрана, подно Биокова, па јој је , за песму,,Док чекамо пад” , додељена награда `Милан Младеновић 2023`, коју додељује Задужбина Милана Младеновића, за најбољу песму у региону.Чућемо још неке нумере са њиховог истоименог албума, пробати да утврдимо шта се то тако лепо дешава у граду на Тамишу када тамошње групе освајају срца публике свуда где се појаве и пуне концертне дворане.

Радио Београд обележава свој 99. рођендан радно, онако како најбоље уме и зна, на радост свих оних који држе до правовремене и ваљане информације, по чему је познат. У данашњој емисији, на наш начин, честитаћемо драгим колегиницама, добитницама Златног микрофона Наташи Ракетић и Мирјани Никић, лауреаткињи признања Неда Деполо- младој уметници Наташи Јевтић,а подсетићемо се и златних гласова нашег програма, и то оних који су исписивали узбуљиве спортске `странице` Радио Београда- од Радивоја и Марка Марковића до оних које данас с пажњом слушамо на утакмицама, али и у редовним програмским садржајима Спортске редакције. Наш колега Драгослав Гогић, дописник РТС-а из Крушевца и члан управе Удружења новинара Србије на генералној скупштини Балканске планинарске уније, одржаној на Метеорима у Грчкој, једногласно је изабран за председника ове организације.

 Падел је рекетни спорт који комбинује елементе тениса, сквоша и бадминтона. Настао је у Мексику касних 1960-их и од тада је постао популаран спорт широм света, посебно у Шпанији и Латинској Америци. Процењује се да падел игра између шест и 10 милиона Шпанаца, у поређењу са око 200 хиљада оних који активно играју тенис. Падел се игра искључиво у дублу, на терену који је величине трећине тениског терена. Очекује се да и овде стекне одређену популарност, зато ћемо данас говорити о овом спорту. У првом колу новог ватерполо првенства Србије за даме, Црвена звезда је неочекивано убедљиво, резултатом готово за Риплија- 30:6, савладала екипу Партизана. Сазнаћемо како је ову утакмицу доживела Драгана Ивковић, тренер црвено-белих девојака и какве су им амбиције у шампионату кога су тако убедљиво започеле.

Одбојкашки клуб Обилић обележава 70 година постојања на разне начине, такмичењима свих категорија, па тако и 35. турниром који се игра на паркету Зуботехничке школе у Београду. Наш саговорник је доајен Обилића, дугогодишњи агилни и поуздани генерални секретар `витезова` Слободан Милошевић. Музичар и писац Владимир Ђурић Ђура  објавио је две књиге- `Речник поп икона` и `Речник јунака поп културе`.  Карикатуриста Вечерњих новости Тошо Борковић добио је још једно велико признање за свој рад: на осмом фестивалу `Осмех мора`, одржаном у Русији, освојио је прву награду. Говоримо и о новој књизи прича Игора Маројевића, премијери представе `Радован Трећи` у Народном позоришту у Сомбору, програму `Препознај своју звезду` на фестивалу дечјих позоришта `Звездариште`, који се одржава већ 18. пут на градској општини Звездара. Редитељка Бранка Бешевић-Гајић у  последње време добија награду за наградом, свако њено остврење доказује да јој је широк списак интересовања и још већи онај који говори о креативности и умећу ове режисерке у пуном замаху. Овога пута замолили смо је да нам исприча детаље везане за документарни филм `Дуле Савић...а у Лондону мук`, који је такође наишао на неподељене симпатије, не само фудбалске, јавности.

 

Пратићемо сва актуелна дешавања: од борбе одбојкаша за пласман на Олимпијске игре у Паризу, до кретања резултата на домаћим и интернационалним клупским утакмицама. Из културе- такође пуна `корпа` препорука, изложбе, промоције, свет стрипа, промоције, концерти уметничке музике. Витез кулинарства Милијан Стојанић има нови предлог јеловника за недељни ручак, а ми- из студија- много лепих, романтичних песама из боље прошлости, које чекају да нађу пут до ваших срца. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Ивица Анђелковић, Катарина Епштајн и Ђорђе Радосављевић.


Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара